Typer av bromsbackar

Bromsklossar (aka bromsbelägg) är fäst vid fordonets chassi. Som bromsok driver dem mot den plana sidan av den snurrande rotorn eller trumman, orsakar friktion som skapas genom deras kontakt rotorn och den bifogade hjulet sakta ner. Denna reaktion är väsentligen en energiomvandling process där hjulets rörelseenergi (tröghet) får omvandlas till värme. Broms temperaturer kan nå in i tusentals grader, vilket gör temperaturbeständighet lika viktigt som gripande egenskaper. Semi Metallic Ekologiska

Semi-metalliska organiska (aka Semimets) fasas ut asbestbaserade bromsbelägg används före 1980-talet. Semimets använda en hög andel av järn eller stål fiber som håller dynan från smälter vid höga temperaturer och producerar mer friktion än äldre full organiska föreningar. Men semimets är extremt nötande till rotorn, tenderar att skrika, och erbjuder inte mycket mjuk inkoppling. Högpresterande semimets erbjuda motstånd mot höga temperaturer ojämna rörelser (bromskloss vibration orsakad av snabb stickning och släppa), ökade nivåer grepp och ökad resistens mot blekna, på bekostnad av tyst drift, livslängd och en ökning av hjul damm.

NAO Organics

Du kan tänka på icke-asbest organiska (NAO) bromsbelägg som förstärkta organiska. Dessa kuddar använda kol, Kevlar, Aramid eller Twaron fibrer och /eller glasfiber fibrer för att förstärka den organiska komponenten. NAO kuddar är lätt på rotorer, erbjuda smidiga kopplingar, låg ljudnivå och minskade vibrationer. Men NAO kuddar erbjuder mindre bromskraft, slits ut snabbare och tenderar att förlora prestanda vid höga temperaturer.
Keramiska Organics

Keramiska organiska används på hög dollar sportbilar och racers. Keramiska organics är NAO kuddar som innehåller en procentandel av keramiskt pulver för att förlänga pad liv, minska bullernivåerna och minska hjulet damm. Blekningsbeständighet är jämförbar med en icke-prestation semimet, men grepp nivåerna är relativt låga.
Full Keramik

Fullt keramiska bromsbelägg är oerhört dyra, vilket gör dem lämpliga endast för den högsta nivån racerbilar och supersportbilar som Corvette ZR-1 och Porsche 911 GT3 RS. Fullt keramiska kuddar är mycket lätta, och är mycket resistenta mot både hög temperatur fade och korrosion.
Sintermetall

Sintermetall kuddar är sammansatta av en kombination av metall pulver pressas samman under mycket höga temperaturer och tryck för att bilda ett fast block. Sintermetall kuddar börjar som koppar damm blandat med antingen tenn eller zink, de extrema förhållanden sintring orsaka metallerna att smälta, omedelbart skapa en legering av antingen brons (tenn) eller mässing (för zink). Några kuddar införliva grafit eller keramiska partiklar för att finjustera engagemang och friktionskoefficient. Sintermetall kuddar är oerhört kraftfull och uppvisar mycket hög motståndskraft mot blekna, men engagemang är som en strömbrytare, bromsarna är antingen på eller av, och de fungerar inte bra om de inte är mycket varmt. Sintrade järn kuddar är också mycket hårt på rotorer, vilket är varför de flesta åkare införliva dem använder hårda, rostfria rotorer. Sintrade kuddar är race-bara stycken, inte är lämpligt eller säkert för dagligt gatbruk.
Carbon-Carbon Fiber

Dessa exotiska kuddar används endast för lätta racerbilar som måste pålitligt och konsekvent kunna stoppa från över 200 mph. Gjord av en kombination av grafit /kol och kol-fiber förstärkande fibrer, kol-kol-pad höga färgbeständighet hållbarhet, låg vikt och nivåer grepp kompensera dess något på /av engagemang och höga kostnader. Dessa är de "crème de la crème" av bromsbelägg, och friktionen materialet i valet för välfinansierade race team.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/84962.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.