Clutch Krav för Turbo bilar

turboladdare ökar inte hästkrafter, de ökar vridmomentet (mängden kraft motorn kan utöva per varv). Hästkrafter ökar bara hända när turboaggregatet hjälper till att upprätthålla vridmoment vid höga varvtal. Baksidan av allt detta moment är att det ökar också vid relativt låga varvtal, vilket sätter en stor påfrestning på kopplingen och svänghjulet. Styrka

Den absolut viktigaste aspekten av kopplingen urval hållkraft. Hur väl kopplingen håller växellådans ingående axel till svänghjulet beror på tre grundläggande faktorer: kopplingen /friktionsmaterial yta (storlek), kopplingsmaterialet och fjäderspänningen. När du väljer en koppling, måste du börja på minsta storlek /typ /material /styrka kombination som verkligen kommer att överlåta allt vridmoment till hjulen. En slirkoppling är inte bara skadligt för prestanda, extrem slirning (och överhettning) kan faktiskt orsaka kopplingspaketet eller svänghjulet att explodera under vissa omständigheter.
Progressivitet

One mycket viktig aspekt av turbo koppling design är "progressivitet", eller hur mycket "spelar" du har mellan partiellt och fullt engagemang. Ett teoretiskt perfekt inställning skulle tillåta dig att glida kopplingen i obestämd steg i timmar i taget utan överhettning, men skulle ändå låsa motor och transmission tillsammans under hela ingreppet. Tyvärr har många kopplingar som använder material som är starkt nog för att låsa en kraftfull turbomotor till dess överföring med full gas har liten eller ingen progressivitet, de är antingen på eller av. En on /off koppling kommer att göra bilen svårare att köra och benägna till motorstopp, speciellt när motorn är "off boost." Organiskt material kopplingar är mycket progressiv, men brinner lätt och är inte lämpade för racing applikationer. På andra änden av skalan, sintrade (pulveriserad och smält) järn kopplingar svetsa sig till svänghjulet vid ingrepp, men är ungefär lika progressiva som en strömbrytare. Kevlar kan klämma mycket kraftfullt och progressivt, men kan lätt förstöras av överhettning. Carbon keramiska koppling materialet tål nästan lika mycket makt som sintrat järn, men är mycket mer progressiv. Även keramiska kopplingar är lite "notchy" under ingrepp, de erbjuder kanske den bästa kompromissen för en kraftfull turbo bil.
Körbarhet

Single-plattan turbo kopplingar kräver ofta mycket starka fjädrar att engagera sig när motorn är under uppsving, vilket kan vara en allvarlig smärta i quadriceps när det inte är. Faktum är att om du ska köra en mitten av 1990-F1 bil på gatan, du kommer att spendera 99 procent av din tid väl under full boost. Ett sätt att hålla din koppling stark och vänster ben lycklig är att öka area koppling yta med hjälp av en två-eller tre-disc clutch pack. I teorin borde använda en trippel-disc clutch pack (som egentligen bara kommer att öka ytan med en faktor på cirka två) får du engagemang för en enda-skylt installationsprogrammet med en fjäder som är dubbelt så stel. Den trippel-plattans nedre fjädertryck motsvarar en enorm skillnad i komfort och ansträngning vid körning i stop-and-go-trafik.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/84014.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.