Volvos nya V90 CC är en given succé

Volvo står inför ett hektiskt vår 2017.

Lansering av den sista bilen i 90-serien, CrossCountry-versionen av V90. Ja, det kommer säkert en coupé längre fram men det dröjer.

 Final i Car of The Year med S90 och V90.

Visningen av den första nya bilen i 60-serien, XC60, på bilsalongen i Genève och troligen också testkörning av samma bil redan före sommaren.

Därför är det ett upptaget Volvo-gäng som tar emot den första gruppen biltestare på flygplatsen i Östersund. Vi får kasta oss ut i testbilarna, V90 CC med dieselmotorn D5 på 235 hästkrafter, för att försöka hinna med det allra sista soljuset. Den andra testdagen ägnas helt åt att testköra bilen i tuffa förhållanden på en sjöis någon halvtimmes testresa från Åre.

Däremellan försöker Volvos informatörer förse oss med fakta, priser, paket och svara på frågor.

V90 CC lanserades redan i mitten av september och hela produktionen av modellår 2017 är slut. Beställer du en bil i dag så är det modellår 2018 som häller med tillverkningsstart vecka 17. Har du tur får du din V90 CC före sommaren men mer troligt är augusti.

Den enda skillnaden mellan 2017 och 2018 är att paketen gjorts om en aning och att det på 2018-bilarna sitter laminerad bakruta. Det är bra. Men undrar du vad som ingår och inte så ska det vara rätt information på Volvos hemsida.

Volvo V90 CC: Vi sätter betyg i 5 kategorier

Fyra motorer och tre utrustningspaket

V90 CC säljs till att börja med fyra olika motorer. Två dieslar, 190 respektive 235 hästkrafter, samt två bensinmotorer, 254 respektive 320 hästkrafter. Den billigaste modellen är minsta dieseln med manuell växellåda för 378 000 kronor. Sen stiger det till grundpriset 485 000 kronor för den dyraste bensinaren.

Volvo har lagt upp tre olika utrustningspaket där Plus kostar 25 000 kronor mer och Pro ytterligare 40 000 kronor.

Som vanligt är det lite trixande för att få reda på vad som ingår i vad men testbilen vi sladdar med på sjöisen utanför Åre är en D5 med åttastegad automat, säkerhetspaketet Connected Safety där Volvo-bilar i 90-serien kan varna varandra om halt underlag och fara, med utrustningsnivå Pro som betyder att vi har Drive Mode.

Luftfjädringen kostar oavsett 18 900 kronor extra med förutsätter att du har Drive Mode och automatlåda i dagsläget, det går alltså inte att köpa till separat eller till instegsbilen.

Volvo V90 CC: Vi sätter betyg i 5 kategorier

Bara 20 000 kronor extra jämfört med V90

Volvo har 20 års erfarenhet av XC-bilar och hoppas att trenden med allt fler väljer CrossCountry av kombiköparna håller i sig. Prisskillnaden jämfört med en vanlig V90 med fyrhjulsdrift och motsvarande motor är 20 000 kronor.

För det får du CC-designdeatljerna exteriört och 60 mm högra markfrigång. Markfrigången på en V90 CC är 21 centimeter vilket är klart högre än Audi A6 Allroad, VW Passat Alltrack och Mercedes E-klass All-Terrain och helt i klass med en Subaro Outback.

Fyrhjulsdrift är förstås standard på alla CC-bilar i 90-serien.

Att bara få lite design och 6 cm högre markfrigång för 20 000 kronor är en bra affär för Volvo. För jag tror att bilen blir väldigt populär ute i stugorna.

Bilen sticker ut lite mer och ger mer karaktär. Sen är det en annan sak att Volvo kanske överlag hoppas lite för mycket 90-kombisarna. Framgången för VW Golf i Sverige visar att allt fler tänker smått, allt färre vill köpa en så stor bil som V90 ändå år.

Det talar å andra sidan för att Volvo går mot en spännande höst med en hel serie nya 60-bilar.

Volvo V90 CC: Vi sätter betyg i 5 kategorier

3 Konkurrenter:

Lämna ett svar