Volvo visar svensk familj på bilsalong

Familjen Hain från Göteborg. Där har ni huvudnumret när Volvo öppnade sin monter på den stora bilsalongen i Detroit i går kväll, svensk tid.

– Vi gör saker annorlunda, det har vi alltid gjort, kommenterade Volvos vd Håkan Samuelsson stolt.

Familjen Hain ska spela huvudrollen i Volvos projekt för självkörande bilar: Drive Me. Projektet ska hjälpa Volvo att utveckla rätt sorts teknik och rätt sorts tjänster.

– Vårt huvudfokus har alltid varit människorna och att göra deras liv enklare. Teknik ska utvecklas för att förbättra kundens upplevelse och göra transporterna säkrare, fortsatte Samuelsson.

Enligt Samuelsson glömmer många biltillverkare bort att de självkörande bilarna ändå ska användas av människor. Volvo vill utgå ifrån föraren när de utvecklar morgondagens teknik.

100 självkörande bilar ska testas i år

Bilsalongen i Detroit var också Volvos nya utvecklingschef Henrik Greens första salong på nya jobbet.

– Målet med Drive Me är att förbättra människors liv och ha en positiv inverkan på samhället, kommenterade Green.

– Vi har en holistisk snarare än en teknisk inriktning på vår utvecklingsprocess.

Volvo har som tidigare meddelats inlett ett projekt där 100 självkörande bilar ska testas i verklig trafik i Göteborg under 2017. Testerna ska utvidgas till andra städer efterhand.

– Vi vill lära oss hur människorna använder den här tekniken, hur gränssnittet ska se ut och vad de vill göra i bilen när de inte kör, säger Green i ett pressmeddelande från Volvo.

Ska börja säljas senast 2021

Volvos självkörande bilar ska vara klara för försäljning senast 2021.

Volvo har tidigare meddelat att de tillsammans med Autoliv startar ett nytt bolag för i det skapa en mjukvara för självkörande bilar. Autoliv ska sälja mjukvaran till andra intresserade tillverkare. Volvo inleder också en expansion av sin bildelningstjänst Sunfleet för att skapa en ny global bildelningstjänst.

På bilsalongen i Detroit pratade Volvo också om den nya bilfabriken i South Carolina som ska stå klar 2018 och som ska skapa cirka 4000 jobb i USA. Det sista en klar flirt med USA:s kommande president Donald Trump som strax före bilsalongen gick hårt åt biltillverkare som bara importerar bilar till USA.

LÄS MER: Volvo introducerar Skype i bilarna

Lämna ett svar