Volvo hoppas på ny succé för XC60

Om sju veckor börjar Volvo bygga nya XC60 i fabriken i Torslanda. När den nya och viktiga bilen hade världspremiär i Genève inledde Volvos designchef Thomas Ingenlath med att visa – drivved.

När Ingenlath pratat länge och väl om drivved som material och om att ta ansvar så drog han av täcket från huvudattraktionen – bilen. Nya Volvo XC60.

Volvo sparkar igång försäljningen av bilen redan i dag och hoppas att den nya mellanklass-suven kan ta vid där den gamla succébilen slutade.

Gamla XC60 har varit en stor succé för Volvo och mot alla odds sålt bättre och bättre år för år.

Litar på design från tidigare bilar

Nya XC60 får tuffare konkurrens men Volvo har med sin något försiktiga design valt en annan väg än flera konkurrenter. Volvo har valt försiktiga uttryck och litat på designdetaljerna från sina tidigare bilar. Mycket är förstås hämtat från XC90 men bland annat bakljusen är mer lika de som sitter på nya V90.

Grillen sticker också ut som betydligt mindre än flera av konkurrenterna. Enligt Ingenlath har han strävat efter att skapa en atlet snarare än en kroppsbyggare.

Nya XC60 ska se smidig, lätt och trevlig ut mer än stor, tuff och elak.

Designen passar Volvos övergripande strategi som ett bilmärke som tar ansvar och inte förhäver sig. Men frågan är om bilköparna tycker likadant. Bland annat Audis nya designchef Marc Lichte har pratat om hur mycket grillen betyder för bilens ”ansikte” och att Audi på kommande bilar ska bygga större och kraftigare grillar för att bilarna ska märkas mer.

Att XC60 lyckas världen över är viktigt för Volvo då modellen hittills svarat för cirka 30 procent av all försäljning.

Nya säkerhetsfunktioner

Volvos vd Håkan Samuelsson ägnade en stor del av presentationen åt att prata om de nya säkerhetsprojekten som skapats tillsammans med Uber och Autoliv. Volvo vill snabbt bli en stor och viktig aktör för teknik och säkerhet till självkörande bilar.

Och så handlade det förstås om säkerhet.

Nya XC60 har det som kallas Steer Assist – en teknik som hjälper föraren att styra undan från ett hinder. Volvos teknik för självkörande i farter upp till 130 km/tim finns som tillval till nya XC60.

Nya XC60 får direkt den nya laddhybriddrivlinan T8 tillsammans med dieselmotorerna D4 och D5 samt bensinalternativen T5 och T6.

Informationssystemet Sensus och appen Volvo On Call har gjorts om en del och Volvo erbjuder förstås fortfarande både Apple CarPlay och Android Auto.

LÄS MER: Här är nya säkerheten i XC60

Motoralternativ på nya XC60:

T8 – laddhybridd på 407 hästkrafter.

D4 – diesel på 190 hästkrafter.

D5 – diesel på 235 hästkrafter och PowerPulse-tekniken.

T5 – bensinare på 254 hästkrafter.

T6 – bensinare med dubbelturbo på 320 hästkrafter.

Lämna ett svar