Viltolyckorna ökade drastiskt under 2016

Något har hänt på olycksfronten med djur i Sverige. De senaste åren har visserligen antalet olyckor varierat beroende på vilket djur fokus legat på – men totalsiffran har alltid befunnit sig kring 47-48 000/år.

2016 var det totala antalet viltolyckor 57 916!

– Generellt är det svårt att uttala sig om varför vi ser denna ökning i antalet trafikolyckor med vilt i år. Det finns en rad faktorer som kan spela in var för sig eller gemensamt, säger Joacim Lundqvist, hos Nationella viltolycksrådet.

Det är bland älg, rådjur, vildsvin och hjort som den största ökningen av olyckor skett.

– Genomgående har antalet trafikolyckor med rådjur ökat inom hela regionen. I vissa län mer än i andra. De milda vintrarna med god tillgång till föda för rådjuren kan vara förklaringen här, rådjuren har helt enkelt blivit fler, säger Joacim Lundqvist.

 LÄS MER: Här ökar viltolyckorna mest

 

När det gäller de ökade antalet älgolyckor är anledningen mer oklar.

– Kanske har tillgången till föda påverkat även här men samtidigt har inte snömängden varit så pass stor att djuren har tvingats ut på vägarna.

Renolyckorna har minskat totalt sett, på grund av att flytten av djuren försenats. Men olyckorna med ren, som räknas som tamdjur, har ökat i Jämtland.

– Det tror vi beror på den utländska yrkestrafiken. De har helt enkelt blivit mycket bättre på att anmäla viltolyckor, säger Joacim Lundqvist.

 

Polisens tips vid en viltolycka

 Varna andra trafikanter – använd din varningstriangel.

 Ta hand om skadade – larma polis via SOS 112.

 Markera platsen för sammanstötningen. Använd viltolycksremsan som finns att hämta på närmaste bilprovning, så att eftersöksjägare hittar platsen.

 Lämna tydligt vägbeskrivning – har du GPS använd den informationen, eller se koordinaterna på appen Viltolycka.

 LÄS ÄVEN: Så undviker du största trafikfarorna

Lämna ett svar