Varningen: Så ska du inte ladda elbilen

Många köper elbilar och laddhybrider men tänker kanske inte alltid på hur och var bilen ska laddas. Och antalet laddbara bilar ökar dramatiskt, från 3 000 laddbara bilar 2014 till i dag över 28 000 laddbara bilar. Allt talar också för att ökningen kommer att fortsätta i minst samma takt de kommande åren.

Det här ställer högre krav på hur bilarna laddas och vilken laddinfrastruktur som finns – både hos privatpersoner och på allmänna parkeringar.

– Det är inte ovanligt att den laddas via ett vanligt vägguttag. Detta kan få mycket stora konsekvenser, säger Joakim Forsmark, vd på elgrossisten Rexel, i ett pressmeddelande från Sveriges Fordonsverkstäders förening, SFVF.

LÄS MER: Här är nya ”Tesla-dödaren” – blir snabbaste elbilen

Uppstår kraftig värmeutveckling

Joakim Forsmark avråder starkt ifrån att ladda en elbil i vägguttaget.

– Det som kan ske är att en kraftig värmeutveckling uppstår i kontakter och uttag vilket i värsta fall kan leda till brand. Detta kan få stora konsekvenser, säger Joakim Forsmark.

Och det handlar inte bara om vanlig laddning. De laddbara bilarna ska laddas och skötas också när de befinner sig på verkstäderna.

– Våra medlemmar i SFVF kommer behöva ladda sina kunders bilar när bilen är på verkstaden. Det är väldigt viktigt att säkerställa att bilen laddas på ett säkert sätt, säger Bo Ericsson, vd på Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

Vill erbjuda laddning till alla

Nu ska SFVF samarbeta med Rexel för att säkerställa rätt laddutrustning på verkstäderna. Verkstäderna ska också kunna erbjuda laddning till alla som äger en laddbar bil.

– Man kan välja att koppla laddstationen till en betaltjänst och låta vem som helst komma och ladda mot exempelvis timdebitering när verkstaden inte har öppet. Detta kan då ge en intäkt samt att det finns möjlighet att marknadsföra sin laddplats via olika appar, till exempel Laddkoll, säger Bo Ericsson.

Lämna ett svar