Varning: Högsäsong för vägpirater!

Falskt guld – det är så vägpiraterna ofta lurar medtrafikanterna. Ja, efter att först ha låtsas ha motorproblem vid vägkanten.

Och det är inte helt lätt att veta vad ett korrekt agerande är, när en annan människa verkar behöva hjälp. Allt om Bilar har tidigare skrivit om att varannan svensk struntar i att hjälpa – och det är enligt polisen inte fel tillvägagångssätt. Så här står det på myndighetens officiella FB-sida:

”Vi har sett att allt fler kriminella personer, som vägpirater, lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed vägarna. Det kanske ser ut som om de har fått fel på bilen, men det är ett fult knep för att få dig att stanna. Stanna inte om du är osäker.”

Men vad ska du som bilist göra i stället?

”Ring oss på 114 14 och berätta vad du har sett. Oavsett om det är en vägpirat eller en person som behöver hjälp på riktigt, är det bra om vi får veta det.”

Har du redan blivit utsatt för brott ska du självklart ringa 112.

Stora vägar och rastplatser mer utsatta

Var finns då vägpiraterna? Jo, ofta utmed de stora vägarna och på alla typer av rastplatser. Åker du långt, till exempel på bilsemester, så kan det vara frestande att sova ett par timmar i bilen men tänk på att du är väldigt oskyddad i den. Och piraterna vet förstås att du reser med alla dina saker. 

Reser du med husbil eller husvagn är du inte mer skyddad – snarare tvärtom. Dörrar och lås i husbilar och husvagnar är enkla att bryta upp. Det finns bra larm för husbilar och husvagnar men ta inga risker – inga prylar i världen är mer värda än din fysiska hälsa.

Att vara flera fordon tillsammans är ett annat bra tips, se till att hälsa på eventuella rastgrannarna och håll utkik. Och som sagt var, tipsa polisen på 114 14 om något verkar misstänkt.

LÄS ÄVEN: Polisen Johans gripande inlägg efter nära-döden-upplevelsen

• Bilarna är ofta utlandsregistrerade. Svenska förekommer, men det är ovanligt.

• Bilarna står vid ”rätt ställe” – alltså vid rastplatser, bensinmackar eller andra platser där bilister har lätt för att stanna till. De sätter sällan upp varningstrianglar, enligt polisen.

• De hotar ofta offren. Fysiskt handlar det sällan om våldsamheter, men ofta uppstår en aggressiv och hotfull stämning. Därför väljer bedragarna ofta äldre offer.

• Försvinner därifrån. Efter att bedragarna fått det de vill ha åker de ofta snabbt därifrån, vilket försvårar polisens utredningsarbete.

Källa: Polisen

Lämna ett svar