Vändningen – Volvo bygger första elbilen i Kina

Det blir Volvos bilfabrik i Luqiao i Kina som får uppdraget att bygga Volvos första elbil. Det avslöjade Volvos vd Håkan Samuelsson under den stora bilsalongen i Shanghai. 

Samuelsson avslöjade också att det blir Volvos lite mindre plattform som bli bas för bilen – alltså samma plattform ska användas för Volvos nya 40-serie. Volvo har tidigare visat två conceptbilar på plattformen och just nu pågår de sista testerna av den nya XC40 som ska visas i höst.

Beskedet är en vändning av Volvo som tidigare planerat att bygga den första elbilen på den större plattformen, SPA, och då troligen en suv.

Den nya elbilen ska byggas helt och hållet i Kina och därifrån exporteras till resten av världen. Bilen ska vara klar för försäljning under 2019 och troligen får vi se en färdig bil om ett drygt år.

Volvo motiverar beslutet att bygga elbilen i Kina med att Kina är en viktig marknad för Volvo och att Kina är världens största marknad för elbilar.

Volvo har tidigare annonserat sin plan att nå sälja en miljon elektrifierade bilar senast år 2025. Med elektrifierade bilar menar då Volvo hybrider, laddhybrider och elbilar. Volvo har totalt tre fabriker i Kina där man i Daqing bygger 90-seriebilar, i Chengdu 60-seriebilar och i Luqiao de mindre 40-seriebilarna.

Volvo kan stöta på hinder om de vill exportera sin 40-serieelbil till USA då nyvalde presidenten Donald Trump pratat om importtullar på varor från Kina. Nästa år börjar Volvo bygga bilar även i sin nya fabrik i South Carolina men där handlar det om bilar i 60- och 90-serien. Tidigare har Volvo också avslöjat att de planerar att bygga S90 bara i Kina för export till resten av världen.

I fabriken i Torslanda utanför Göteborg bygger Volvo bilar på den större SPA-plattformen och främst i 90-serien. Volvos allra största fabrik finns i Belgien och i Gent. Här byggs bilar i 40- och 60-serien.

Lämna ett svar