Tuffare EU-krav kan bli slutet för bensin- och dieselmotorn

EU står inför tuffa beslut om utsläppsregler från transportsektorn. Trots att kraven ökat på rening och trots tekniska innovationer so var transportsektorn den del av industrin som ökade sina utsläpp 2014 jämfört med året innan.

I dag finns krav på nå ner till ett genomsnittligt utsläpp på 95 gram CO2 per kilometer. Flera biltillverkare har svårt att nå de siffran. 2015 var gränsen 130 gram och då klarade industrin som helhet målet genom att nå så lågt som 119,5 gram.

Men de nya kraven är tuffare och i höst kommer EU troligen att sätta ytterligare press på biltillverkarna. Nivån det pratas om är 68 eller 78 gram och då tillsammans med att mätmetoderna redan i höst blir tuffare.

Tuffare mätmetoder

I höst ska EU ersätta den gamla NEDC-körcyklen som används för mätning av utsläpp med en metod som mer ska likna verklig körning. Den nya metoden, som döpts till WLTP. Från och med i höst ska heller inte bilarnas mätvärden ute på vägarna få öka mer än tio procent, jämfört med dagens siffra som är uppåt 40 procent.

Det blir alltså både mycket tuffare krav och mycket tuffare mätmetoder. Men enligt miljöforskarna är det nödvändigt att gå hårt åt transportsektorn om EU ska ha minsta chans att nå sina egna utsläppsmål 2030.

De nya reglerna kan betyda slutet för förbränningsmotorn som enda kraftkälla i bilarna. Enda tänkbara sättet att nå låga utsläppsvärden är elektrifiering.

Enligt beräkningar som Volkswagen gjort måste de sälja cirka en miljon elbilar 2025 för att klara de nya snittgränserna, jämfört med kanske 20–30 000 bilar i år.

Ytterligare ett problem för EU är att det rullar cirka 250 miljoner bilar i unionen och snittåldern på dem är drygt nio år. Det dröjer alltså många år innan bilparken i Europa verkligen börjar släppa ut mindre CO2 och mindre av de farliga nox-partiklarna.

Drivlinor med någon form av elektrifiering väntas stå för minst två tredjedelar av nybilsförsäljningen 2030.

Lämna ett svar