Tesla-anställda vittnar om sexuella trakasserier och könsdiskriminering

The Guardian har tidigare uppmärksammat AJ Vandermeyden som tidigare var anställd på Tesla men fick sparken efter att ha anklagat företaget för sexuella trakasserier och könsdiskriminering. 

Vandermeyden menade att kvinnorna fick sämre betalt och hade sämre möjligheter att bli befordrade. Hon påstod också att hon utsattes för  ”olämpligt språk, visslingar och cat calls” och har sedermera stämt företaget.

Nu växer kritiken mot Tesla och företagets kvinnosyn. 

LÄS MER: Skilsmässan blir av – Musk lämnar Trump

Tesla anklagas för sexuella trakasserier

Kort efter att AJ Vandermeyden fått sparken anordnade Tesla ett lunchmöte enbart för kvinnor där de blev erbjudna eteriska oljor. 

Arrangemanget blev ett bakslag för företaget då många kvinnliga anställda kände sig kränkta – framför allt med tanke på att det bara gått några dagar sedan Vandermeydens uppmärksammade avsked.

Samtidigt har flera anställda vid fabriken i Fremont berättat om sexistiska trakasserier de tvingas att utstå – som till exempel sexistiska kommentarer från överordnade och att de känner sig osäkra runt manliga kolleger, rapporterar The Guardian.

LÄS MER: Elon Musk vill förena datorer med hjärnor

Elon Musk svarar i internt mejl

Elon Musk har hittills inte pratat om anklagelserna offentligt, däremot i ett internt mejl som The Guardian har tagit del av.

”Bara för att du är en del av en mindre representerad grupp så betyder inte det att du kan vara en skitstövel. Vi har haft några fall inom Tesla där en person från en mindre representerad grupp har fått ett jobb eller en befordran, i stället för en annan som varit mer kvalificerad, och som sedan har valt att stämma Tesla eftersom de inte tyckte de befordrades tillräckligt mycket. Det är givetvis inte OK”, skriver Musk i mejlet.

AJ Vandermeyden har berättat om sin besvikelse över att Musk använt hennes fall som exempel. Hon berättar om sin första dag på Tesla där alla fick en T-shirt med Elon Musk avbildas som en superhjälte. 

– Ibland är dina superhjältar inte särskilt super, säger hon till The Guardian. 

Lämna ett svar