Smidig och bekväm miljonbil från Bürstner

Hur stor husbil behövs det för att rymma fyra personer under en semester? Och är det ens möjligt att köra en så stor bil ute på svenska landsvägar?

Efter att förra sommaren testat en bil på drygt åtta meter fanns det vissa tveksamheter när vi såg årets testbil: en Bürstner Elegance I 728 G utanför Forsbergs Fritidscenter i Hyssna.

En Fiat-motor på 177 hästkrafter och sexstegad automatlåda tar oss snabb till motorvägen norrut mot Lysekil och Orust. Totalvikten är 4,5 ton men när vi väl kommer upp i fart kan vi hålla bra fart, kanske går det då och då lite väl snabbt.

7,5 meter smidig bil på vägen

Integrerade bilar kan vara lite stökiga att köra men det enda som stör en aning är vinden – det vinglar lite på broarna – men det gäller å andra sidan de flesta husbilar. På parkeringar, korsningar och de mindre vägarna märks det att vi ”bara” har 7,5 meter husbil. Det är stor skillnad mot förra årets långtradare.

Men att det är en mindre bil märks också runt bordet. Det fattas några decimeter vilket gör det svårare att fälla, snurra och flytta stolar och bord.

Taksängen är också något smalare så tonåringarna trängs lite för att få plats. Tyvärr är taksängens madrass dessutom obekväm. Att gardinen vid sängens gavlar, som döljer gångjärnen, lossnar redan första kvällen ställer också till det.

LÄS MER: Här är populäraste husbilen på Blocket 

Bürstner Elegance fortsätter att blanda smarta lösningar – som ett speciellt skoskåp på utsidan och dörren vid förarplatsen – men sämre genomförande av de bra idéerna.

Skjutdörrens fäste fastnar innanför överskåpets lucka, en list till fotdelen på långbädden lossnar och gardiner och luckor har samma plastiga och sköra konstruktion som i alla andra husbilar och husvagnar. Orutinerade användare måste tänka sig för och röra sig försiktigt.

Bra planlösning

Planlösningen fungerar totalt sett väldigt bra även om garaget behöver användas som garderob. Duschen tar lite väl stor plats med tanke på hur lite den används men kan å andra sidan användas som hänggarderob.

Köket rymmer en person och det går bra att smita emellan in till sängkammaren, ett måste för att få allt att flyta i husvagnar och husbilar.

Långbäddarna är bekväma men för långa personer kan det bli trångt om ni inte använder hela bredden med hjälp av iläggskudden. Med kudden på plats är det en gymnastisk övning att komma upp i sängen då kudden döljer trappan.

Jag hade också gärna sett fler ladduttag till tonåringarnas telefoner och läsplattor. Och vi upptäcker snabbt två måste bland tillbehören: en klimatanläggning – för det blir varm i bilen när vi kör – och stödben som stoppar gunget när vi ska sova.

LÄS MER: Husbilslivet passar allt fler 

Och det allra bästa med husbilen är en så enkel sak som centrallåset som gör hela hanteringen av luckor och dörrar så mycket enklare.

FAKTA

Bürstner Elegance I 728 G

Pris: från 940 700 kronor. Tesbilen: cirka 1 200 000 kronor.

Motor: 2,3 MJet från Fiat. 177 hästkrafter. Diesel.

Bältade platser: 4

Sovplatser: 4

Utrustning på testbilen: bland annat markis, backkamera, automatväxellåda, centrallås. Taksäng.

Lämna ett svar