Se Koenigseggs nya unika fartmonster

Det är ingen slump att Koenigsegg valt namnet ”Gryphon” för sin senaste modell. Sagodjuret finns på landskapssymbolen för Skåne – där den exklusiva biltillverkaren har sina rötter.

Äkta guld på karossen

Koenigsegg Agera RS Gryphon byggs bara i ett exemplar till en kund som specialbeställt bilen.

Till skillnad från den vanliga Ageran har den en motor med 1 360 hästkrafter – samma som i One:1 – i stället för redan respektabla 1 176. Koenigsegg har anpassat utseendet efter kundens önskemål och man har knappast sparat på krutet. Kolfiberkarossen pryds av stripes och emblem i 24 karats bladguld – som även finns i detaljer i interiören, på motorn och på den skräddarsydda racinghjälm som följer med bilen.

Ägaren rik på fastigheter

Ägaren till bilen är den amerikanske fastighetsmogulen Manny Khoshbin. På Instagram visar han stolt upp sitt senaste köp.

 

 

”Säg hej till min lille vän ”Gryphon”, ett av mina favoritprojekt hittills med Koenigsegg. Den har en One:1-motor, större vinge och flera andra karossmodifikationer. Bilen är helt i kolfiber med 24 karats guld på”, skriver han under inlägget.

För att Khoshbin ska kunna använda vrålåket i sitt hemland låter Koenigsegg meddela att det ”är helt i enlighet med lagen för att köras på amerikanska vägar”.

 LÄS MER: Dyraste kraschen – Koenigsegg One:1 totalförstörd

Första Regera-bilarna klara

Khoshbins bil kommer att finnas på Genèvesalongen för allmän beskådan. Men kanske mer intressant är att de två första färdiga exemplaren av hybridbilen Regera att visas. Produktionsstarten av den betyder att Koenigsegg för första gången bygger två modeller samtidigt i sin fabrik i Ängelholm.

Regera blir den första bilen i världen med så kallad ”Direct Drive”, vilket innebär att den bara har en enda växel. Under huven sitter en hybriddrivlina med tre elmotorer som tillsammans producerar 670 hästkrafter. Det hade räckt för en supersportbil med extrema prestanda, men Koenigsegg tar det som vanligt ett steg längre. Vid sidan av elmotorerna finns också en turboladdad V8 med 1 500 hästkrafter, vilket ger en total effekt på 2 170 hästar.

Lämna ett svar