Opel bygger bättre version av Peugeot 3008

Peugeot 3008 utsågs i mars i år till Car of The Year i Europa. Min röst föll inte på bilen som jag tycker främst har klara brister i innerutrymmen, körposition och instrumentering.

Därför är det spännande att se hur Opel klarat av att ta hand om den bottenplatta man köpt från Peugeot och PSA-gruppen. Långt före det stod klart att PSA köper hela Opel från General Motors inleddes ett samarbete för att Opel snabbt och relativt billigt skulle kunna utöka sitt utbud av attraktiva suv:ar. Resultatet ser vi i år i nya Crossland X och Grandland X.

Smygpremiär i Stockholm

Grandland X ska visas på bilsalongen i Frankfurt men hade smygpremiär i Sverige med en exklusiv visning i Stockholm.

Opel har inte köpt en färdig bil och satt sitt emblem på. De har designat om bilen och framför allt förbättrat inredningen.

– Vissa mått är såklart fasta men vi har fått fria händer att designa allt som du känner och upplever i bilen, säger Opels svenske designmanagern Fredrik Backman.

Backman – med ett förflutet på Saab – visar hur designteamet gjort om motorhuven, taklinjen och bakpartiet jämfört med 3008. 

LÄS MER: Bilar värda att vänta på 2017 

Opel höjer kvalitetskänslan

Det är tydligt att en designsuccé som Range Rover Evoque har inspirerat många designers i bilvärlden. Vi ser alltså en sluttande taklinjen, en bred och massiv front och en tydlig strävan efter att få bilen att se ut som att den rör sig när den står stilla.

Den allra största skillnaden finns ändå på insidan. Opel har monterat sina egna stolar och instrumentpanelen från Insignia och Astra. Jag tycker att det är en stor förbättring. Inte minst i baksätet där det nu finns gott om plats. Opel har också lyckats höja kvalitetskänslan i inredningen.

LÄS MER: 10 suv:ar värda att vänta på 2017 

Den svenska prislistan dröjer ytterligare ett par månader och hur den ser ut blir avgörande för hur Opel ska lyckas i den mördande konkurrensen bland c-suv:arna. Här finns redan framgångsbilar som nämnda 3008, Nissan Qashqai, Kia Sportage samt flera bilar från VW-gruppen. Biltypen blir också stekhet i Sverige när Volvo i höst släpper sin nya bil – XC40.

Lämna ett svar