Nya 3:an garanterad framgång för Mazda

Att läsa framför allt amerikanska tester av Mazda3 är lite förvirrande. I USA kallar man Mazda för ”Nordamerikas Volvo” vilket jag tycker är lite orättvist mot Volvo. För i mina ögon är Mazda3 en betydligt enklare bil är till exempel Volvo V40. Och då Volvo vill bli allt mer premium och bygga dyrare bilar behöver även amerikanarna skrota den jämförelsen.

I USA finns heller inte den drivlina som sitter i min testbil – en ny 1,5-litersdiesel på 105 hästkrafter tillsammans med en sexstegad manuell växellåda. Det är inte helt enkelt att gå igenom de sex stegen och det är lätt att hamna fel i samspelet växling och koppling. Sexstegade manuella lådor ställer höga krav på tydliga och distinkta lägen och jag tycker inte att Mazda lyckats bra.

En relativt liten motor på 105 hästkrafter och 270 Nm kräver också att du växlar ofta.

 BETYG+BILDER: Så bra är nya Mazda3

Styrningen på gränsen till trög

Styrning och fjädring är neutrala – vilket när amerikanare testkör bilen betyder att den får beröm för följsam och responsiv styrning. Jag tycker att styrningen är okej men på gränsen till trög och att fjädringen kunde satts lite mjukare.

På utsidan är det mesta samma som föregångaren men Mazda har passat på att göra om fronten och lamporna en aning. Något fler nyheter hittar vi på insidan där bildskärmen fortfarande sticker upp ur panelen men är lite mer integrerad och där en knapp ersatt den gamla handbromsen.

 BETYG+BILDER: Så bra är nya Mazda3

 

Tar hellre en Golf

I Sverige brukar Mazda sälja bra trots att bilarna ofta ligger högre i pris än konkurrenterna och jämför till exempel frånpriset på Mazda3-dieseln med kampanjpriset på en VW Golf. Står jag personligen inför ett val mellan de två bilarna blir det lätt en Golf.

Det vet förstås Mazda-importören om varför de kryddat sitt erbjudande med en tio år lång garanti. Det är smart i tider när allt fler bli allt mer osäkra på sitt bilköp. Privatleasing har sina klara fördelar men det finns också nackdelar. Till exempel kan det bli dyrt för en hundägare att privatleasa en bil. Då kan ett nybilsköp av en bil med riktigt lång garantitid vara att föredra.

 BETYG+BILDER: Så bra är nya Mazda3

3 Konkurrenter:

Opel Astra

Peugot 308

Seat Leon

Lämna ett svar