Ny undersökning: Här är billigaste bilförsäkringen

KOLLA: Här får du ditt pris på bilförsäkring direkt

 

Det finns cirka fyra miljoner personbilar i Sverige som alla ska vara försäkrade för att få köras på allmänna vägar. Fyra stora bolag dominerar marknaden, tillsammans står de för ungefär 90 procent av de svenska bilförsäkringarna. De stora etablerade bolagen är dock sällan de billigaste alternativen för den som ska försäkra sin bil. Det visar en granskning som Privata Affärer har gjort tillsammans med jämförelsesajten Compricer.

 

I genomgången valde Privata Affärer att jämföra premierna för tre bilägare i olika åldrar på tre olika orter i Sverige. De tre personerna var Anders, 24, som bor utanför Örnsköldsvik, Lotta, 47, i Stockholm och Dragan, 66, i Borås. I jämförelsen räknade man med en självrisk på vagnskadan på högst 4 000 kronor och en körsträcka på max 2 000 mil per år.

 

Resultatet visade på stora prisskillnader mellan helt jämförbara bilförsäkringar. Mest kunde Anders spara när han skulle försäkra sin Volkswagen Polo från 2014. Den dyraste försäkringen erbjöds av ett av de stora bolagen, 17 000 kronor skulle den kosta honom per år. Bästa pris fick han hos Paydrive – här var kostnaden bara 5 448 kronor. Alltså 11 552 kronor billigare.

– Nästan alla bilägare kan spara mycket pengar på att byta till Paydrive. Anders är ett bra exempel på att det ofta kan handla om riktigt stora summor, säger Andreas Broström, vd Paydrive.

 

För Lotta i Stockholm blev Paydrive också billigast i jämförelsen. Hos det dyraste försäkringsbolaget skulle hennes Volvo S60 kosta 12 733 kronor att försäkra per år. Premien hos Paydrive blev betydligt lägre, 5 088 kronor. Det är mindre än halva priset. – Med den gamla modellen som de traditionella försäkringsbolagen fortfarande använder sig av kan de tjäna kopiöst med pengar – men det blir inte rättvisa försäkringar. Vi tycker att de som kör bra ska belönas och slippa betala för att andra tar onödiga risker i trafiken, säger Andreas Broström.

 

Även för Dragan från Borås visade sig Paydrive vara ett billigt alternativ jämfört med de dyrare traditionella försäkringsbolagen. När han ska försäkra sin BMW 116i från 2006 är Paydrive det näst billigaste alternativet med en årskostnad på 4 076 kronor per år, jämfört med 8 070 kronor för det dyraste alternativet.

– Med Paydrive betalar man för det första bara för de sträckor man faktiskt kör, det gör att vi kan hålla kostnaderna nere. Sen tar vår digitala försäkring också hänsyn till hur man kör sin bil. Kör man smart och inte utsätter sig för onödiga risker belönas man med en lägre premie, säger Andreas Broström.

 

KOLLA: Här får du ditt pris på bilförsäkring direkt

Lämna ett svar