Mazda och Toyota bygger jättelik fabrik tillsammans

Det är två riktiga stormakter i bilindustrin som nu börjar samarbeta. 

Tillsammans ska Toyota och Mazda bygga en fabrik i USA för motsvarande 13 miljarder kronor – som får en produktionskapacitet på 300 000 bilar om året. 

– Den största frukten av vårt samarbete med Mazda är att vi har hittat en ny partner som verkligen älskar bilar, säger Toyotas vd Akio Toyoda på en presskonferens.  

LÄS MER: Nu startar Volvo sitt nya företag med Lynk & Co 

Ska utveckla teknik tillsammans

Det är fortfarande oklart var i landet fabriken ska stå, men platsen där den hamnar kan räkna med 4 000 nya arbetstillfällen. I den planerar Toyota att bygga mellanklassbilar – däribland nya Corolla – medan Mazda kommer att fokusera på sina suv-modeller. 

Utöver den gemensamma anläggningen innebär samarbetet att de två tillverkarna tillsammans ska utveckla system för eldrift, uppkoppling och säkerhet. 

– Inget skulle göra mig gladare än om vi genom den här alliansen kan blåsa nytt liv i bilindustrin och få fler att bli bilentusiaster, genom att slå ihop våra tävlingsinriktade mentaliteter för att motivera varandra. Det kan leda till innovationer, nya talanger och ledare, säger Masamichi Kogai, vd för Mazda på presskonferensen. 

LÄS MER: Nya Mazda MX-5 är roligare än någonsin 

Trump välkomnar satsningen

För den amerikanske presidenten Donald Trump har det varit en hjärtefråga att få företag att vilja bygga sina produkter i USA. På Twitter går han ut och lovprisar de japanska tillverkarnas satsning. 

Där skriver han: ”Toyota och Mazda bygger en fabrik för 1,6 miljarder dollar i USA och skapar 4 000 nya amerikanska jobb. En fantastisk investering i amerikansk tillverkning!

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/893411790868160514

Lämna ett svar