Många blivande taxiförare nära olyckor vid körprovet

När personer utan körkort ska göra sitt förarprov finns det en del som inte är riktigt redo och därför också kuggas av förarprövarna. Inget konstigt med det.

Att det under dessa förarprov säkerligen uppstår en del trafikfarliga situationer är också lätt att föreställa sig och det är ju därför bilarna har ett så kallat dubbelkommando. Med andra ord, förarprövarna kan vid behov bromsa, koppla och/eller gasa.

Att dessa dubbelkommandon inte finns i vanliga bilar är ju heller inget konstigt – det blir riktigt trafikfarligt om passageraren bredvid ska kunna bestämma över körandet på ett så drastiskt sätt.

Olyckorna nära vid förarproven för taxikort

Men det finns en grupp människor med körkort som Trafikverket nu anser behöver testas med dubbelkommando – och det är de som vill ta taxiförarlegitimation.

Vid förarproven för att ta taxikort har det nämligen varit nära ett 30-tal mycket allvarliga olyckor det senaste året – och därför inför nu Trafikverket krav på dubbelkommando i bilarna som används i förarprovet.

– Vi värnar om säkerheten för kunderna och medtrafikanterna vid körprov samt våra medarbetares arbetsmiljö. Säkerheten kommer alltid främst. I nollvisionens anda vill vi försäkra oss om att mänskliga misstag inte ska få ödesdigra konsekvenser – ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Med dubbelkommando i bilarna kan många incidenter undvikas, säger Cecilia Borgljung, avdelningschef på Trafikverket Förarprov.

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar för taxiblåsning 

Kravet på dubbelkommando gäller från 17 juli, i väntan på att Transportstyrelsen ändrar den föreskrift som styr vilka fordon som får användas vid taxiprov.

De som redan bokat ett taxiprov i en bil som saknar dubbelkommando kommer att kontaktas och deras prov bokas om. För de blivande taxiförare som inte har tillgång till bil med dubbelkommando, vilket får antas vara rätt många, kommer det att mot en avgift gå att låna bil av Trafikverket Förarprov eller använda en annan bil som uppfyller kraven.

Trafikverket uppger att det 2016 genfördes omkring 9 000 körprov för taxikort – hälften av dem gjordes i bilar som saknade dubbelkommande.

LÄS ÄVEN: Eldrivna tuk-tuks har kommit till Stockholm

Lämna ett svar