Kia Optima PHEV är en rymlig men snål familjekombi

Kia har i många år varit ett populärt bilval bland privatpersoner, det vill säga alla som inte har tjänstebil. Anledningen har varit ett bra modellprogram med succéer som Sportage, Céed och Sorento. 

Men nu när Kia Motors Sverige äntligen lyckades tjata till sig hela Optima-programmet börjar det brännas även i den stora tjänstebilssektorn. I höstas kom nya Optima som kombi och sedan-bilen fick en laddhybriddrivlina. Och i sommar finns även den uppenbara storsäljaren hos Kia-handlaren: kombinationen kombi och laddhybrid.

LÄS MER: Kia Optima PHEV – betyg i 5 kategorier

Vi har tidigare testat kombin och laddhybriden och när vi utvärderar de två pusselbitarna sker det norr om Stockholm. Tekniken är densamma som vi sett tidigare men laddhybridkombin bjuder ändå på några överraskningar:

1) Räckvidden. Tack vare smartare paketering och ett något större batteri än sedanen så har räckvidden på ren el ökat till 62 kilometer. 

2) Anpassning. Lutfmotståndet har förbättrats bland annat med hjälp av de aktiva luftspjällen i grillen.

3) Utrymmen. Batteriet stjäl i praktiken ingen plats alls i bagageutrymmet eftersom det till största delen är utrymmet för reservhjulet som använts. Antal liter mellan golv och insynskydd är näst intill detsamma som i den vanliga kombin.

LÄS MER: Kia Optima PHEV – betyg i 5 kategorier

Rymlig men snål familjekombi

Det här betyder att Kia fått till en väldigt rymlig men snål familjekombi som du relativt lätt kan köra bara el under de allra flesta vardagsresorna. Jämfört med laddhybrider som har en räckvidd på el på tre mil är den dryga fördubblingen verkligen miljönyttig.

Kia har också prioriterat lång räckvidd framför snabb acceleration i styrningen av effekten från bensin- respektive elmotor. Du kan välja hybrid-körläge för att utnyttja båda kraftkällorna men i grundläget är Optima PHEV eldriven. Du behöver alltså aktivt välja hybriddriften, vilket är tvärtom jämfört med flera av konkurrenterna.

LÄS MER: Kia Optima PHEV – betyg i 5 kategorier

Sätter press på konkurrenter

Med en förmånsvärde på drygt 1 300 kronor så kommer det här att bli en attraktiv tjänstebil. Jag kan tänka mig att många Mitsubishi Outlander-ägare som tröttnat på suv:en med den höga förbrukningen av bensin kommer att gilla att byta till en stor och snål kombi.

Den verkliga konkurrenten är ändå Volkswagen Passat GTE som har ett något högre frånpris. VW förlorar också utrustningsmatchen där skillnaderna i pris blir ännu högre, till Kias fördel.

Det här gör att Kia verkligen kan nå målsättningen att sälja 2 500 Optima PHEV per år med en tydlig övervikt till tjänstebilarna. Därmed kan Kia också framåt januari hota Toyota och BMW om den åtråvärda platsen som Sveriges tredje mest sålda bilmärke.

LÄS MER: Kia Optima PHEV – betyg i 5 kategorier

3 KONKURRENTER:

VolkswagenPassat GTE

Mitsubishi Outlander PHEV

Toyota Prius PHEV

Lämna ett svar