JUST NU: Extra poliskontroller på svenska vägarna

Nu, den 17-23 april, är det dags för polisens tredje nationella trafiksäkerhetsvecka. Och den här gången är det med särskild inriktning på hastighet. 

– Denna vecka kommer ordningspolis, trafikpolis och områdespolis rikta in sig på hastighetskontroller på olika platser i lokalpolisområdet, skriver poliserna Thomas och Peter i Eskilstuna.

Och det finns anledning att tro att en hel del fokus kommer läggas på vägar med högre hastigheter, så blir det i varje fall i Varberg:

– Kontrollerna kommer i huvudsak att läggas på våra mest olycksdrabbade vägsträckor i kommunen där hastighetsbegränsningen är 70 km/h och över, skriver polis Per-Alexander hos Varbergspolisen.

Han är tydlig med varför kontrollerna är viktiga:

– Forskning visar att om medelhastigheten skulle sänkas på våra vägar, med bara några kilometer i timmen, skulle många fler liv sparas i trafiken varje år. Därför kommer även låga hastighetsöverträdelser att rapporteras.

Vill få bort bilisternas polisvarningar

Och han ber bilister att göra vad de kan för att underlätta polisens arbete.

– Vi uppskattar att ni medtrafikanter inte varnar mötande fordon om våra kontroller, vilket kan innebära att en berusad eller påverkad förare kan välja annan väg.

Även om polisen fokuserar på hastigheten så kontrolleras även förarens nykterhet samt fordonets kondition.

– Det sker ibland att vi vid ett fordonsstopp också upptäcker annan brottslighet så som rattonykterhet, stöldbrott, narkotikabrott samt vapenbrott, skriver polis Per-Alexander.

LÄS ÄVEN: Polisen varnar för vägpirater – så ska du göra! 

Lämna ett svar