Grattis alla bussförare – 18 mars är er dag!

Paris för 352 år sedan. Något som liknar en buss, dragen av hästar, rullar på gatorna och kallas därför världens första buss.

Fysikern och författaren Blaise Pascal låg bakom idén men premiärturen 1662 blev ingen större hit och det skulle dröja ett par sekel innan kollektivtrafik med buss permanentades.

De flesta människor har erfarenheter av bussförare och många minns den gamla sången ”En busschaufför, en busschaufför, det är en man med glatt humör.”

Visst, bussförare är vanliga människor som alla andra och har också ”dåliga måndagar” men de är sannerligen värda lite mer uppmärksamhet – därför finns också den internationella Bussförarens dag den 18 mars.

Dagen firades första gången i Seattle 2009, Transit Driver Appreciation Day, och kom till Sverige 2014.

Och det är ett framtidsyrke.

– Bussförare utför ett väldigt viktigt jobb i samhället för att människor ska kunna resa till och från jobb, skola och fritidsaktiviteter. Mot bakgrund av det är dagens brist på bussförare alarmerande. Vi på Transdev vill slå ett slag för bussföraryrket. Den som är serviceintresserad och satsar på en utbildning till bussförare har mycket goda förutsättningar att få arbete, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

LÄS ÄVEN: Det här kan vara världens snällaste busschaufför

Lämna ett svar