Då förbjuder Frankrike dieselbilarna

Det var i ett tal från Frankrikes energiminster Nicolas Hulot som de nya riktlinjerna för landets bilister las fram. Frankrike vill börja omställningen till elbilar och i en ny plan för klimatomställningen finns en rad nyckelfaktorer.

De franska myndigheterna vill börja med att erbjuda skattelättnader för alla som byter bort sin mer än 20 år gamla dieselbil och även skattelättnader till de som byter in sin bensinbil som är äldre än 16 år. Frankrike planerar också att avsluta all exploatering av olje- och gaskällor senast 2022 och vill uppmuntra privatpersoner att framställa sin egen el.

Beslutades G20-kongressen

Det franska initiativet kom inför den stora G20-kongressen i Hamburg där Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping. Macron var också kritisk till att Trump valde att låta USA lämna det omfattande Paris-avtalet förra månaden.

När Volvo i förra veckan meddelade att de från och med modellåret 2019 ska erbjuda endast bilar med någon form av elektrifiering var det den första större biltillverkaren som meddelade att de tänker fasa ut de rena bensin- och dieselbilarna. Det betyder att om sex, sju år kommer den sista rena bensin- eller dieselbilen att rulla ut från en Volvo-fabrik.

LÄS MER: Berggren: Fegt av Volvo att bara satsa på elbilar 

Vill se snabb omställning till elbilar

Enligt branschbedömare kommer de batteridrivna bilarna att passera bensin- och dieselbilarna inom två decennier, trots att försäljningen av batteridrivna bilar bara stod för en procent av försäljningen i USA och Kina förra året.

Den franska bilgruppen PSA vill se stora skrotningspremier för att snabbt ställa om till elbilar. PSA vill nå en nivå där 80 procent av företagets modellpark har en eldrivlina senast år 2023.

Lämna ett svar