Audi tvingas säljstoppa flera populära modeller

Bensinmotorerna i A4 och A5, tillsammans med prestandaversionerna S4 och S5, klarar inte att leva upp till de angivna förbrukningssiffrorna. Det gör att modellerna försetts med ett säljstopp på cirka två månader i alla europeiska länder utom Schweiz, uppger Motoring. 

Audi bekräftar att vissa bilar för tillfället inte kan beställas i Sverige. 

LÄS MER: Mercedes kan ha fuskat med en miljon dieselbilar 

Hybridsystemet ökade utsläppen

I de senaste versionerna av A4 och A5 har Audi installerat ett så kallat ”mildhybrid”-system, där en lättare elmotor jobbar tillsammans med förbränningsmotorn genom att exempelvis återvinna bromsenergi. 

Tanken var att det skulle sänka förbrukningen, vilket det traditionellt sett också gör. Men i det här fallet ökade utsläppet när bilarna testades för att bli godkända enligt de europeiska reglerna. 

Enligt Audi beror det ökade utsläppet på att det nya hybridsystemet inte kan utnyttjas under tester i laboratorium. 

– Förbrukningen blev högre, men hybridsystemet fungerar inte i testcykeln. Som konsument kommer du att få effekten och fördelarna av det. Bilarna är sämre i labbet, men bättre på vägen, säger en talesperson från Audi till Motoring. 

För S5 och S4 handlar det om en uppdatering av mjukvaran som lett till högre utsläppssiffror. 

LÄS MER: Biltest – Audi A5 

Måste godkännas på nytt

Nu måste Audi vänta på att tyska myndigheter godkänner ändringarna, vilket kan ta upp till två månader. 

Innan det sker kommer Audi inte att sälja bilarna. De svenska kunder som berörs kommer att kontaktas av Audi. 

”De få kunder som är berörda kommer att kontaktas individuellt. Vi kommer att avvakta tills de aktuella motorvarianterna fått ett nytt godkännande, vilket beräknas bli efter sommaren”, skriver Irene Bernald, informationschef för Audi i Sverige, i ett mejl. 

Lämna ett svar