VW-ingenjör riskerar fängelse i USA

En tysk VW-ingenjör bosatt i USA har åtalats för flera brott i samband med dieselskandalen. Åtalet gäller två punkter av bedrägeri, samt att ha brutit mot amerikanska miljöföreskrifter. Ingenjören, som jobbat för Volkswagen sedan 1983 har förklarat sig skyldig i amerikansk domstol och riskerar upp till fem års fängelse. Han har gått med på att samarbeta i utredningen och kommer att få sin dom i januari, rapporterar Autocar.

Åklagarna hävdar att mannen var en av de första ingenjörerna på VW:s högkvarter i Wolfsburg som utvecklade fusk-programvaran till modellen Jetta 2006. 2008 flyttade ingenjören till USA och enligt åtalet ansvarade han för tester som syftade till att dölja programvarans effekt från myndigheterna under 2014 och 2015.

LÄS OCKSÅ: Svenska VW-kunder kan också få pengar

Kompenserar kunderna med miljardbelopp

Volkswagen har redan gått med på att kompensera drabbade kunder i USA. En första uppgörelse som gäller kunderna med VW:s dieselmotor på två liter beräknas kosta omkring 10 miljarder dollar. Ytterligare en uppgörelse ska träffas om trelitersdieseln som omfattar större modeller från VW-koncernen.

Trots den ekonomiska kompensationen är Volkswagen föremål för brottsutredningar i USA. VW utreds för brott också i Tyskland och Sydkorea.

En talesperson från Volkswagen meddelar att man fortsätter att samarbeta med myndigheterna i USA, men att man inte kan kommentera det enskilda åtalet.

  Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar