Volvos vd tror på Uber och Tesla

Uber presenterade i veckan sin stora satsning på självkörande bilar i den amerikanska staden Pittsburgh. Men Uber gjorde det genom en film där de visar en Ford Mondeo/Fusion.
För Volvo är ändå det nya avtalet med Uber ytterst viktigt för att ta Volvo in i framtiden.
– Vi vill inte se Uber och andra ett hot utan en möjlighet.

Om vi kan leverera en basbil till deras service så är det viktigt för Volvos framtid. Listan över företag som kan leverera såna basbilar är inte så lång, och det kan bli en viktig affär för oss, säger Håkan Samuelsson i samband med visningen av nya Volvo V90 CC.
När Uber köpt Volvo-bilar ska de bygga in sin egen mjukvara för självkörande-tekniken. När Volvo ser på sina egna bilar och det de ska sälja till Volvo-kunderna handlar det om teknik och mjukvara som utvecklas tillsammans med Autoliv.
– Jag har svårt att se några andra företag som kan ha högre trovärdighet när det kommer till säkerhet än Volvo och Autoliv, säger Samuelsson.

Tekniken ska ge högre premiumvärde

Den självkörande Volvo-bilen vi kan köpa ska alltså ha teknik och mjukvara från Volvo och Autoliv. Den självkörande bil som Uber tillhandahåller har Ubers mjukvara. I båda fallen ska tekniken för självkörande bilar ge Volvo ett högre premiumvärde.
– Det är ett exempel på att vi kan leverera bilar som förstår ägaren och föraren, förstår vad som är viktigt. Att i framtiden kunna göra något annat än att stirra på en ratt, det kan verkligen vara premium för en kund.
Tack vare samarbetet med Uber ska Volvo kunna vara med i leveransen av framtidens transportlösningar.
– Det konventionella har varit att alla haft sin egen bil och den har stått parkerad 95 procent av tiden. Men i storstäder som växer allt mer är det förstås inte en hållbar lösning, säger Samuelsson som anammat retoriken från Uber.

 

Två viktiga moment i Volvos trestegsraket

I Håkan Samuelssons trestegsraket för Volvo finns ytterligare två viktiga moment:
1) Volvo ska fortsätta att utveckla sitt modellprogram där man kommit halvvägs i projektet att förnya alla bilar på fyra år. Nästa stora steg är en ny 60-serien och en XC40 som blir först ut av en rad småbilar.
2) Elektrifiering. Volvo har bestämt sig för att el och batteribilar är framtiden med ett löfte att senast 2025 kunna leverera en miljon laddbara bilar. Lyckas Volvo är el- och hybridbilarna då en bärande del av Volvos hela produktion som förra året var lite drygt 500 000 bilar. Volvos första elbil ska vara klar 2019.
Håkan Samuelsson skrotar tanken på en sportbil från Volvo och nämner i stället Tesla som ett exempel på ett företag som lyckats bygga en bil med bra prestanda och rätt känsla.
– En ren bensindriven sportbil, det tror jag att det är bäst att någon annan bygger, säger Samuelsson.

Byta till ny Volvo? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar