Vi testar: Telias nya dosa gör din bil smart

Bilar som är uppkopplade mot internet är förstås inget nytt. Flera tillverkare har en egen uppkoppling med en egen tillhörande app som ”övervakar” bilen.

Men Telia ger alla bilägare en möjlighet att via bilens OBD-kontakt få information om bilen. Telia Sense är också en Wifi-router och som kan ha totalt fem användare uppkopplade mot internet.

Wifi-router i bilen är i sig inget nytt och på marknaden finns en rad alternativ. 12-voltsroutrar som ger alla i bilen en möjlighet att vara uppkopplade.

Men Telia Sense kombinerar de här två – information från bilen och uppkoppling mot internet.

Externa appar ska sälja dosan

När jag sitter och skriver det här kan jag se var min bil är och jag får en notis om bilen flyttas från sin plats. Jag kan också se hur mycket bränsle det finns.

Allt det här är bra men kanske i bästa fall kul information. Jag gissar att det inte är tillräckligt många som betalar 1500 kronor plus 100 kronor per månad för de här två funktionerna, hur bra de än är.

Istället är det externa appar som ska få fart på försäljningen i Telia-butikerna. De appar det pratas mest om är Bilprovningens app och Folksam som med hjälp av en övervakning av bilen ska ge rabatt till de som kör ”bra”. Det har viskats om en rabatt på bilförsäkringen på upp till 20 procent och lyckas Telia få till den dealen är det förstås ett sätt att spara in den relativt höga månadsavgiften.

LÄS MER: Här är alla funktionerna i Telia Sense

Allt fler uppkopplade prylar

Men Telia Sense är bara början på den stora internetrevolutionen. Våra prylar kommer att vara uppkopplade i allt högre grad. I samband med att Telia presenterade Sense berättade Ericssons regionchef för norra Europa Peter Laurin om 5G-utbyggnaden, nya standards på chip för uppkoppling till internet samt att priserna för den hårdvara som behövs sjunker rejält.

Inom ett par år kommer mitt tennisracket, mina löparskor, mitt kylskåp, min värmepump och min hund att finnas på internet och övervakas via olika appar.

Min Telia Sense app berättar att det snart är krav på vinterdäck på långtestbilen. Tyvärr kan varken appen eller Telia Sense montera däcken på bilen. Inte än.

Lämna ett svar