Vi behöver hårdare tag mot rattfylla

Jul- och nyårshelgen är en stor festhelg för de allra flesta. Det serveras både julöl och snaps och kanske lite vin till ostbrickan. Dessutom är det många som ska besöka varandra, till och från släkten, till och från vänner.

Kombinationen betyder en ökad risk för att någon kör bil onykter. För att inte tala om nyårsnatten då det tyvärr är många som chansar eller tror sig vara nyktrare än de är.

”Vi pratar för lite om rattonykterhet”

De sociala mönstren är lätta att förstå, förutse och förebygga. Vi har kommit långt med information och upplysning. Att köra bil påverkad är på inget sätt socialt eller moraliskt accepterat i Sverige och vi har en lägre nivå än i många andra länder.

Det är betydligt svårare att komma tillrätta med de notoriska fyllekörarna. De som sitter fast i något slags missbruk och inte kan hantera drogerna. Där finns också tyvärr den största delen av alla rattonyktra.

Enligt trafikverket dör varje vecka två personer i alkoholrelaterade olyckor i trafiken. 30 procent av alla som dör i trafiken har alkohol i blodet.

Med bakgrund av den statistiken pratar vi alldeles för lite om rattonykterhet. Vi kan bygga bilar som kör sig själva men vi verkar inte kunna bygga pålitliga alkolås.

 JAN-ERIK BERGGREN: Varning – kan bli värsta julen i trafiken på många år

Viktigt att inte acceptera rattfylla

Nu kanske någon tror att de självkörande bilarna ska lösa även det här problemet. Volkswagen visade på bilsalongen i Detroit en självkörande bil där ratten försvinner in i instrumentpanelen. Men det kommer att dröja kanske tio år till innan de självkörande bilarna klarar sig helt utan en nykter förare i någon situation.

Under många, många år till kommer vi att ha ansvariga förare i bilarna. Och de förarna behöver vara nyktra.

Vi behöver också fortsätta att hålla nere den sociala acceptansen. Att du och jag ger en tydlig signal att det inte är accepterat att köra bil drogpåverkad är det allra, allra bästa sättet att stoppa otyget.

Men för att nå snabbt resultat behövs också det här:

* Fler riktade polisinsatser under de allra mest kritiska dagarna. Vi vet att många kör onyktra under jul- och nyårshelgen och då ska det också vara tuffare och fler kontroller.

* Fler och bättre alkolås. All yrkestrafik borde vara teknisk drogfri, att förarna måste genomgå ett test innan de kan köra transportbilen, bussen, lastbilen, traktorn eller taxin. Det finns bra initiativ och det blir fler och fler alkolås men det behöver gå snabbare. Här finns också alla möjligheter för myndigheter att ställa krav.

Vi har en Nollvision där målet är noll skadade och dödade i trafiken. Vi börjar närma oss gränsen för vad som går att åstadkomma för att sänka döds- och olyckstalen utan att på allvar ta hand om rattonykterheten.

 JAN-ERIK BERGGREN: Nu får det bli ett slut på dubbdäckshatet

Lämna ett svar