Vem ska självkörande bilar välja att döda?

De smarta bilarna är här och utvecklingen går snabbt framåt. Men samtidigt kommer nya frågor, sådana som tidigare bara fanns i filmer som ”I Robot”.

En självkörande bil ska i framtiden kunna hantera allehanda trafiksituationer – men många situationer går ju inte att förutse. Ett barn som springer ut i gatan efter en boll, en hund som jagar en katt, en isfläck just framför ett övergångsställe där en äldre man och två barn håller på att gå över gatan… Hur ska en dator i en självkörande bil tänka då? Svänga, köra rakt in i ett betongblock och kanske döda bilens passagerare? Eller köra rakt fram och riskera de gående på vägen?

Det finns mängder av dilemman och sannolikhetskalkyler och därför har forskare på MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA skapat en sajt med namnet ”Moral Machine” – Moralmaskinen. Där kan du helt enkelt sätta dig in i de situationer som datorn i en självkörande bil kommer ställas inför – och du får bestämma hur bilen ska agera.

 

LÄS MER: Självkörande Volvo klar om 5 år

 

Du kan även ladda upp egna dilemman, med olika sorters val och ”offer”, för att låta andra bedöma hur de skulle agera i de situationerna.

I slutet får du ett resultat på hur dina olika bedömningar ser ut och vad som är viktigt för dig. Det är viktigt att påpeka att det inte finns några svar som är ”fel”.

MIT-forskarnas mål är att få underlag till hur datorerna i slutändan ska hantera de här frågorna – och naturligtvis starta en diskussion innan de här bilarna faktiskt finns på våra vägar.

LÄS ÄVEN: Teslan kör här helt själv

Lämna ett svar