Tyska män rasande på kvinnlig GPS-röst

Historien har länge cirkulerat på nätet, men ansetts som en myt. Nu har det dock bekräftats att historien är sann.

Det hela inträffade i slutet av 1990-talet och gällde gps-systemet i BMW:s 5-serie. En kvinnlig röst läste upp körinstruktionerna, vilket retade upp massor av tyska manliga BMW-förare.

De vägrade att köra efter en kvinnas instruktioner och tog ut sin ilska genom att ringa till BMW och klaga.

De klagande tyska bilförarna ansåg att förarsätet i en bil traditionellt tillhörde män och att kvinnor var mindre kunniga som bilförare än män. Därför litade de inte på en kvinna som sa hur de skulle köra.

Överöstes med arga telefonsamtal

BMW överöstes med arga telefonsamtal så till den milda grad att den tyska biltillverkaren till sist såg sig tvingad att återkalla gps-systemet med den kvinnliga rösten.

Kundtjänsten på BMW spädde på de klagande männens sexism genom att försöka lugna dem med att säga att det faktiskt var män som låg bakom gps-systemet.

”Trots att kundtjänsten, som folk ringde in till och var arga på, försökte förklara att det faktiskt inte var en mänsklig kvinnoröst i bilen och att alla som utvecklat gps-systemet och instruktionerna var män, insisterade folk på att rösten skulle bytas ut”, säger forskaren Clifford Nass vid Stanford-universitetet i USA.

Han har skrivit om den ovanliga händelsen i en bok och även diskuterat den i ett radioprogram.

Clifford Nass studerade på 1990-talet hur människor interagerar med och reagerar på datorer och ny teknik.

I dag har många röststyrningsassistenter kvinnliga röster, men i många av språken kan användaren välja mellan en kvinnlig och en manlig röst.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar