Topplista: 10 mest sålda bilarna i Sverige

Årets oktober är den bästa oktobermånaden någonsin för personbilsförsäljningen med 31 840 nya personbilar.

– Registreringarna av nya personbilar ökade med 0,9 procent, vilket är den 34:e månaden i rad med ökade registreringar, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Årets oktober blev alltså den bästa försäljningsmånaden någonsin. Ändå var det en registreringsdag mindre i oktober i år jämfört med oktober förra året.

– En registreringsdag mindre motsvarar fem procent färre registreringar, säger Bertil Moldén, i ett pressmeddelande.

Ser ut att bli ett rekordår

Hittills i år, januari-oktober, har nybilsregistreringarna ökat med 8,2 procent.

Bertil Moldén spår ett rekord för personbilsförsäljningen i Sverige för helåret.

– 2016 kommer, enligt vår prognos, att bli ett rekordår för nya personbilar.

Enligt Bertil Moldén är orsakerna till den starka bilförsäljningen framför allt dessa:

Den starka konjunkturen.

Rekordlåga räntor.

Ökad privatleasing.

Enligt Konjunkturinstitutets senaste mätning av stämningsläget i svensk ekonomi så ökade hushållens förtroende, framför allt för den egna ekonomin, för andra månaden i rad.

”Det är en positiv faktor för viljan att investera i till exempel en ny bil”, skriver Bil Sweden.

– En annan färsk och positiv konjunktursignal är Swedbanks inköpschefsindex, som ökade från 54,9 i september till 58,4 i oktober, vilket är den högsta nivån sedan april 2011, säger Bertil Moldén.

”Miljöbilar” ökar

Antalet nyregistreringar av miljöbilar under oktober uppgick till 5 426 och miljöbilsandelen till 17,0 procent enligt den nya skärpta miljöbilsdefinitionen, som gäller från 1 januari 2013. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 16,5 procent.

När det gäller nyregistreringarna av supermiljöbilar – det vill säga bilar med koldioxidutsläpp på högst 50 gram per kilometer – ökade de med 76 procent i oktober och uppgick till 1 173 stycken. Hittills i år har 10 373 supermiljöblar nyregistrerats vilket är en ökning med 80 procent jämfört med januari-oktober 2015.

Andelen supermiljöbilar av de totala nybilsregistreringarna var 3,7 procent i oktober. Hittills i år är supermiljöbilsandelen 3,4 procent, vilket kan jämföras med 2,1 procent jämfört med samma period 2015.

– Den positiva utvecklingen för laddbara bilar bidrar till att minska koldioxidutsläppen från nya bilar, säger Bertil Moldén och fortsätter:

– Ökad nybilsförsäljning och utfasning av gamla bilar är viktigt för att vi ska få en förnyelse av bilparken med de positiva effekter detta får på miljö och trafiksäkerhet.

Lämna ett svar