Test: Årets tre bästa dubbfria vinterdäck

1. ContiVikingContact 6

Fick maxpoäng i kategorierna ”Körning på is” och ”Broms is”. Även i kategorin ”Körning på snö” nådde däcket upp till maxpoängen. Minst bra poäng fick däcket i kategorierna ”Broms i väta” och ”Rullmotstånd/bräsnleförbrukning”: 4 av 10 respektive 6 av 10.

Så här kommenteras testvinnardäcket ContiVikingContact 6 av Vi Bilägare:

”Continental ligger som väntat i toppen när det gäller grepp på is. Det startar och bromsar mycket bra. Vid körning på ruggad is klarade CVC 6 testet bäst, vilket troligen beror på att temperaturen låg nära noll. Då ger Continentals lamellteknik en fördel.

Det utmärker sig inte vid start och broms på snö, men vid snabb körning uppför sig Continental mycket bra, lugnt och stabilt. Cvc 6 har inte särskilt bra bromsförmåga i väta, men det är mycket stabilt och säkert vid snabb körning.

Bromsförmågan på torr väg är som genomsnittet och däcket bedöms vara det mest stabila och säkra vid körning på torr asfalt. CVC 6 är ett mycket bra och stabilt vinterdäck – bäst i test!”

Cirkapriset för Continentals ContiVikingContact 6 är 1 719 kronor.

VARNING: Så farligt är det med slitna vinterdäck

2. Nokian Hakkapeliitta R2

Fick ihop 77 poäng av 100, vilket innebar endast två poäng mindre än testvinnaren. Ansågs perfekt när det gäller start på is, start på snö och körning på snö.

Största svagheter: Bromsning på våt väg och körning på våt väg.

Cirkapris: 1 760 kronor.

3. Goodyear UltraGrip Ice 2.

73 poäng av 100 räckte till en tredjeplats. Fanns inget i övrigt att önska när det gäller start på snö. Det var den enda kategorin där däcket nådde maxpoäng.

Största svagheter: Körning på snö och rullmotstånd/bränsleförbrukning.

Cirkapris: 1 729 kronor.

Sammanlagt omfattade testet nio odubbade vinterdäck. Testet redovisas i sin helhet i nummer 13 av tidningen Vi Bilägare som nu finns ute i handeln.

VINTERDÄCK: Här är årets bästa nyheter

 

Sugen på ny bil? Kolla här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar