Teslas nya solcells-tak – så fungerar tekniken

Solar Roof beskrivs så här:

”Ett komplett tak som är vackert, hållbart och ger förnybar el.”

Det lanseras gemensamt av Elon Musks bolag Tesla och Solarcity.

”När Tesla och Solarcity inledde arbetet för att utforma och konstruera soltaket tillsammans var målet att skapa det vackraste och effektivaste taket någonsin – ett som skulle göra hemmen bättre och samtidigt minska kostnaderna för el”, skriver Tesla Energi.

Enligt företaget har man nu kommit en bra bit på väg. Detta solcellstak ska, enligt vad Tesla skriver, båda hålla bättre och se bättre ut än andra tak.

Kostnad jämförbar med ett vanligt tak

Dock nämns inga prisuppgifter, mer än att ”kostnaden kommer att bli jämförbar med ett vanligt tak.”

Solar Roof är gjort av glasplattor med textur och finns i flera versioner för att passa olika hus. Glaset är härdat för att uppnå maxikal tålighet och kallas för ”okrossbart”. En fördel med dessa solcellstak är att det inte behövs några skrymmande solcellslådor som komplement.

I samband med lanseringen av Solar Roof presenterades det nya batteriet Powerwall 2 av Elon Musk. De båda produkterna kompletterar varandra.

Powerwall 2 är ett uppladdningsbart litiumjonbatteri och har plats för 14 kWh vilket är dubbelt så mycket energi som den första versionen av Powerwall.

Energin i detta fall ska förstås komma från solcellerna. Energin lagras in när solen skiner och kan sedan användas när som helst. Problemet har varit att batterierna tidigare inte har haft så mycket lagringskapacitet. Men nu har Elon Musk uppenbarligen ändrat på det.

Grundpriset för Powerwall 2 är 61 000 kronor. Med installationskostnad blir priset strax över 72 000 kronor.

LÄS MER: Tesla lämnar nytt besked om Model 3

Lämna ett svar