Teslas nya planer: Tjäna pengar på din bil

Det är i ett långt blogginlägg som Elon Musk avslöjar Teslas framtidsplaner – och de är ambitiösa. Många kanske hade hoppats på en ännu billigare elbil från Tesla, men det kommer inte att hända. I stället kommer man att sänka ägarkostnaderna genom att satsa fullt ut på självkörande teknik. När självkörande bilar fungerar helt utan förare kommer Tesla-ägare kunna låta sin bil ingå i en bilpool.

 TV: Här är världens snabbaste elbil – krossar Tesla

Tjäna pengar med din Tesla

De flesta bilar, enligt Musk, används inte mer än 5-10 procent av dagen, och resten av tiden ska man kunna tjäna pengar på bilen. Vem som helst ska kunna beställa och bli upplockad av en Tesla. I större städer ska Tesla komplettera med en egen flotta av självkörande bilar. Ingen billigare Tesla än Model 3 alltså – det kommer inte att bli nödvändigt, enligt Musk.

Men det kommer fler elfordon från Tesla. Redan nu utvecklar man en buss och en tung lastbil. Båda fordonen ska visas upp nästa år. Här är också den självkörande tekniken central och flottorna med bussar och lastbilar ska rulla utan förare på sikt. Elon Musk flaggar också för en mindre suv och en ny typ av pickup. Kort sagt vill man så snabbt som möjligt täcka in alla de viktigaste fordonssegmenten.

 

 LÄS MER: Tesla lanserar billigare Model X

Satsar på solceller för hemmet

Teslas stora utmaning just nu är produktionskapaciteten, och därför satsar man stenhårt på att utveckla ”maskinen som bygger maskinen”. Elon Musk tänker sig en kapacitetsökning på 5-10 gånger i version 3 av Teslas ”fabriks-maskin”, där varje version tar två år att utveckla. Första Model 3-”maskinen” ska ses som version 0.5, skriver Elon Musk i sin blogg.

Sist men inte minst avslöjar Musk planerna på elproduktion. Förra året visade man upp hemmabatteriet Tesla Powerwall, och nu ska man storsatsa på solceller. Elon Musks plan är att tillverka snygga solcellstak som ska levereras smidigt och enkelt. Tesla ska sköta allt själva; en beställning, en installation, en servicekontakt och en app till telefonen.

”Vi måste uppnå en hållbar energi-ekonomi, annars kommer vi att få slut på fossila bränslen och civilisationen kommer att kollapsa. Vi ska kunna tänka oss framtiden och livet där är fortfarande bra. Det är inte en fånig hippie-grej, det här spelar roll för alla”, skriver Elon Musk.

 Sugen på en Tesla? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar