Tesla kan inleda samarbete med svenskt bolag

Olyckan inträffade i början av maj tidigare i år och är det första dödsfallet som inträffat med Teslas autopilotsystem.

På en motorväg i Florida avled en 40-årig man efter att ha kört in i en lastbil.

National transportation board safety, NTBS, håller på att utreda olyckan och har nu släppt en första preliminär rapport.

 LÄS MER: Teslas autopilot räddade fotgängare

Avbryter sitt samarbete

Efter dödsolyckan har Tesla nu valt att avsluta sitt samarbete med det israeliska bilsäkerhetsföretaget Mobileye. Företaget säger att de inte längre kommer förse Tesla med algoritmer och datachip som elbilsjätten autopilotsystem bygger på, skriver Wall Street Journal.

Då kan ett svenskt bolag kliva in som ersättare.

Autoliv jobbar med kameror och stereosseende för att läsa av omgivningen och ses nu som en tänkbar ersättare till israeliska Mobileye.

– Min bedömning är att det skapar möjligheter för Autolivs nya teknik. Bolaget har sannolikt den bästa stereokameran på marknaden idag, säger Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau till Nyhetsbyrån Direkt enligt DN.

Körde för fort

I går kom den preliminära rapporten från National transportation board safety, NTBS.

De bekräftar att autopilotsystemet var aktiverat när olyckan inträffade. Det framkommer också att föraren i Teslan ska ha kört för fort – 119 kilometer i timmen (74 miles per hour) på en väg med hastighetsgränsen 105 kilometer i timmen (65 miles per hour), skriver Motor Trend.

Fem personer från NTBS ska ha besökt olycksplatsen och använt sig av tredimensionell laserteknik för att få fram ledtrådar till varför Teslan kraschade.

Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd och den fullständiga rapporten väntas vara färdig om ungefär ett år.

 Sugen på en Tesla? Se vad din gamla bil är värd här

Lämna ett svar