Sverigepremiär för Kias nya hybridsuv

Kias designcenter i USA och Sydkorea har samarbetat för att ge Kia Niro ett strömlinjeformat och samtidigt kraftfullt utseende med häftiga suv-attribut.

Luftmotståndskoefficienten (cd-värdet) är 0,29 och klassens lägsta, enligt Kia.

Storleksmässigt placerar sig Niro mellan Cee´d och Sportage.

Hjulbasen är lång – 2 700 millimeter är 30 millimeter längre än Sportage. Det medför ett generöst benutrymme och väl tilltagen takhöjd, skriver Kia. Niro är drygt 4,3 meter lång.

Bagageutrymmet är på 427 liter. Med baksätets ryggstöd i fällt läge ökar bagageutrymmets kapacitet till 1 425 liter.

Hybriddrift ger lägre förbrukning

Kia Niro är miljöklassad och kombinerar en bränslesnål bensinmotor med en elmotor för låga utsläpp: 88 gram CO2 per kilometer vilket motsvarar 3,8 liter per 100 kilometer.

Den nyutvecklade 1,6-liters ”Kappa” GDI-motorn levererar 105 hästkrafter och 147 newtonmeter i maximalt vridmoment.

I kombination med en 32 kW elmotor blir den sammanlagda maxeffekten 141 hästkrafter. Accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen tar 11,5 sekunder. Toppfarten är 162 kilometer i timmen.

Litiumjon-polymerbatteriet på 1,56 kWh är placerat under baksätet och väger 33 kilo. Räckvidden på enbart eldrift är två kilometer.

En sexväxlad dubbelkopplingslåda (6DCT) arbetar med båda motorerna i hybridsystemet så att de fungerar med full kraft utan energiförluster.

Resultatet är en drivlina där föraren har kontakt med motorn och erbjuder en större körupplevelse jämfört med till exempel en steglös CVT-växellåda, skriver Kia.

Det finns även ett sportläge på växellådan och möjlighet till ”manuell” växling.

I standardutrustningen för säkerhetssystemen ingår bland annat autobroms, adaptiv farthållare och filkörningsassistent

Enligt Kia har stor energi lagts på att få ner ljudnivåerna i såväl chassi som kaross. Bilen är förberedd för dragkrok och är godkänd för att dra 1 300 tunga släp.

Börjar på 229 900 kronor

Kia Niro lanseras nu hos de svenska återförsäljarna. Lägsta pris är 229 900 kronor. Utöver grundnivån finns två tillvalspaket:

Pluspaket 1. Det kostar 19 900 kronor och innehåller bland annat 7-tumsdisplay med navigation och backkamera, regnsensor, tonade bakrutor och ventilationsutsläpp i baksätet.

Pluspaket 2. Det kostar 19 900 kronor och förutsätter Pluspaket 1. Bland innehållet finns solglastak, bi-xenon strålkastare, parkeringssensorer fram och eluppvärmda ytterplatser i baksätet.

Allt om bilars Jan-Erik Berggren testade Kia Niro i somras och gillade bilen skarpt. Under rubriken ”Kia Niro – äntligen en hybrid som känns riktigt bra” skrev han bland annat:

”Jag tycker att det allra bästa med nya Kia Niro är hybriddrivlinan. Äntligen en hybrid som uppträder som en vanlig bil.”

Kia Niro – Betyg i 10 kategorier

Lämna ett svar