Svenskt skogsavfall ska bli miljö-bensin

De tre företagen kommer att tillsammans med ett franskt bioteknikföretag utveckla och tillverkning av biobaserade bensinkomponenter. Och det handlar om att utvecklar bensin som ska kunna användas i helt vanliga motorer som finns i dag utan att de ska behöva förändras teknisk.

Råvaran vid tillverkningen baseras på rester från skogsindustrin, till exempel sågspån och grot. Även halm skulle kunna vara en intressant råvara, enligt de tre företagen. Bioråvaran omvandlas till sockerarter, som i sin tur omvandlas till iso-oktan.

LISTA: Vårens 12 bästa bilköp

”Mycket bra alternativ till fossil olja”

– Sverige har stora tillgångar på skogsbaserad biomassa som kan fungera som ett mycket bra alternativ till fossil olja. Men för att uppnå skogens fulla potential måste teknologier utvecklas och nya värdekedjor skapas, säger Thore Lindgren, vice vd för Sekab E-Technology AB.

– Förnybar bensin och diesel är drivmedel som fungerar såväl i dagens som i morgondagens fordonsflotta. Restprodukter från svenskt skogs- och jordbruk är hållbara råvaror och vi behöver utforska olika tekniker för att omvandla dem till hållbara drivmedel, säger Stefan Nyström, utvecklingsingenjör på Preem.

Projektet får hjälp med finansieringen från Energimyndigheten och kommer att löpa fram till 2017. Resultaten kommer om allt går som planerat att presenteras i början av nästa år.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar