Svensk dieselskatt är näst högst i Europa

ACEA – European Automobile Manufacturers Association – representerar europeiska bil- och lastbilstillverkare. De har nyligen kommit med en sammanställning där man jämför skatter på vägtrafik i olika europeiska länder. I ACEA:s sammanställning framgår att Sverige har den näst högsta dieselskatten efter Storbritannien.

Enligt ACEA betalar vi 623 euro per 1 000 liter diesel, vilket är en euro mindre än Storbritannien där siffran är 624 euro.

När det gäller bensindrivna bilar kommer Sverige på femte plats i sammanställningen från ACEA. Här betalar vi 673 euro per 1 000 liter bensin. Nederländerna toppar bensinlistan med 770 euro skatt per 1 000 liter bensin.

12 smarta bilköp just nu: Begagnat, nytt och privatleasing

”Om hela Sverige ska leva måste politiken ändras”

Sammanställningen av skattetrycket på vägtrafiken får bilbranschens organisation Bil Sweden att se rött.

– Sverige är ett av Europas glesast befolkade länder med ett stort behov av bilresor. Vårt näringsliv är ett av de mest transportberoende i internationell jämförelse. Det är orimligt att Sverige ska tävla med tätbefolkade länder om att ha de högsta skatterna på resor och transporter. Det kommer slå hårdast mot glesbygden och mot personer med knappa ekonomiska marginaler. Om hela Sverige ska leva måste politiken ändras, säger Bertil Moldén, vd BIL Sweden.

”Totalt sett låg skatt på dieselbilar i Sverige”

Alla håller dock inte med. Mattias Goldman, vd för tankesmedjan Fores, tycker inte att rapporten från ACEA ger hela bilden. Och han tror att en skattesänkning på fossila bränslen skulle kunna innebära att svenska jobb försvinner.

– Vi har en totalt sett låg skatt på dieselbilarna, jämfört med andra länder. Många andra länder har en registreringsskatt som Sverige saknar. Vi ska också komma ihåg att det här bara handlar om hög skatt på fossil diesel. Sverige är världsledande på att tillverka förnybar diesel, sänker vi skatten på fossil diesel kommer vi få mindre svensktillverkad och mer importerad från Ryssland. Och det betyder att vi förlorar jobb i Sverige, säger han.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar