Succé för svenska elbilen Uniti

Nu är kampanjen för Uniti på crowdfundingsajten FunderByMe avslutad. Slutet gott, allting gott är passande att säga i detta sammanhang.

Målet var att få in fem miljoner kronor till byggandet av en elbilsprototyp. Det kom alltså in mer än dubbelt så mycket pengar.

De ekonomiska givarna är, enligt sajten Autoblog, från 45 olika länder och gav i genomsnitt 21 160 kronor var. Den summan motsvarar cirka tio procent av vad bilen kommer att kosta i färdigt skick.

Uniti är en elektrisk stadsbil som utvecklats på Lunds universitet, men som nu är ett fristående projekt.

Mycket av fokus i projektet ligger på hållbarhet. Bilen kommer att göras av ”premium hållbara material”, vad det nu kan komma att innebära.

Det som är känt om Uniti är att den ska vara tvåsitsig och med 15 kW-motor. Samt liten.

Enligt företaget bakom Uniti är konventionella bilar onödigt kraftfulla och stora. Att skala ner innebär därför stora effektivitets- och miljömässiga vinster.

Ska kunna mäta sig med etablerade tillverkare

Uniti förväntas av sina skapare att kunna utmana etablerade elbilar som Renault´s Twiwy och Zoe samt Nissan Leaf och BMW i3.

Användarupplevelsen av Uniti ska, enligt företaget, hålla samma höga standard som konventionella bilar.

En prototyp av Uniti väntas som sagt nästa år. Bilen planeras att komma ut till försäljning 2020 med början i Västeuropa. Försäljningen kommer bland annat att ske på nätet i en distributionsprocess för kan innebära från dörr till dörr.

Företaget ska redan ha fått in över 140 förhandsbeställningar på sin elbil.

Crowdfunding kan översättas med gräsrotsfinansiering. Det har på kort tid blivit ett populärt sätt för entreprenörer att nå ut till potentiella investerare och be om hjälp med finansiering.

 

LÄS MER: Här är nya svenska stadsbilen Uniti

Lämna ett svar