Största snackisarna på bilsalongen i Paris

Ola Källenius, Mercedes

Kommentar: Han började som lärling och är nu på väg att bli högste chef för hela Daimler-Mercedes. På sin väg mot toppen har Ola Källenius byggt om hela Mercedes och hela AMG-divisionen.

I Paris avslöjade Ola att Mercedes inom kort kommer att visa en ny så kallade Hyper Car där drivlinan från märkets dominerande F1-team ska plockas rakt av in i en vägbil. Det blir något alldeles extra, något vi aldrig sett och något för ett par få köpare.

I Paris tog också Mercedes det första steget mot en helt ny klass – EQ – av elbilar. Vid årets slut ska Ola Källenius kunna räkna in ett nytt försäljningsrekord och därmed har Mercedes kört om BMW och blivit världens mest sålda premiumbil.

Albert Biermann, Kia

Kommentar: Jag har träffat massor av höga chefer inom bilindustrin och lyssnat på mer eller mindre underbyggda teorier om framtiden och framtidens bilköpare. Men det var hälsosamt och uppfriskande att lyssna till Kias värvning från BMW – Albert Biermann. Det blev direkt så tydligt varför Kia gör som de gör – varför de inte ligger allra längst fram när det gäller teknisk utveckling.

Kia väntar helt enkelt in rätt ögonblick och rätt för dem är när bilkunderna vill ha en viss teknik. Smart.

Opel

Kommentar: Det var inte många år sedan Opel var ett rätt mossigt varumärke med lättklädda tjejer i montern och rätt ointressanta bilar. Men det har gått snabbt. Nu visade Opel den kanske allra mest potenta elbilen, i montern fanns både tjejer och killar och Opels marknadschef Tina Mueller kan visa upp ett helt nytt varumärke med en rad spännande bilar.

BILDEXTRA: 12 bästa bilnyheterna på bilsalongen i Paris

 

Volkswagen I.D

Kommentar: Det skulle vara lätt att krypa undan med svansen mellan benen. Lätt att gömma sig och låta allt blåsa över.

Men Volkswagen har använt krisåret till att titta inåt – och utåt. Det är med en helt ny energi som Volkswagen nu tar sig an världen och de kommande utmaningarna. En rejäl satsning på elbilar ska få alla att glömma den där illaluktande dieselsoppan.

 

Suvar

Kommentar: När Volkswagen pekar ut nya Tiguan som sin allra viktigaste bil och när VW-gruppens andra märken rullar fram den ena snygga suv:en efter den andra – Skoda Kodiaq och Audi Q5 är bara två exempel – så är det tydligt att suv:arna är den allra hetaste klassen i bilvärlden just nu.

Ska Volvo – som inte fanns i Paris – hänga med gäller det att skynda på lanseringen av nya XC40 och nya XC60.

 

Sportbilarna

Kommentar: Audi vågade i alla fall vara lite politiskt inkorrekta när de rullade från nya RS3 och en tävlingsversion av samma bil samtidigt som de avslöjade att de nu bildar Audi Sport för de allra häftigaste prestandamodellerna.

Men om Mercedes säljer relativt många AMG-bilar så ska Audi Sport nöja sig med ”exklusivitet”. Nya RS3 ser väldigt fräck ut i vilket fall.

Montrarna

Kommentar: Fler och fler tillverkare satsar på så kallade könsneutrala montrar – det vill säga att mondrarna bemannas av både tjejer och killar. Färre ställer lättklädda tjejer bredvid sina bilar. Och i de fall det ändå var övervägande stor andel tjejer som värdinnor hade de i år mer kläder på sig än tidigare år.

 

Nya bränslen

Förutom el snackade ingen i Paris om varken vätgas, biodrivmedel eller naturgas. Märkligt. Inte ens Toyota gjorde något större nummer av att de är mer eller mindre ensamma om att välja bort batteribilar för vätgasbilar.

 

 

Diesel

Kommentar: I spåren av dieselskandalen har det blivit väldigt tyst om dieselbränslet. Det är vanligt att ordet diesel knappt hörs vid presentationerna och ingen vill nämna diesel när de pratar framtid. Mercedes Ola Källenius erkände att diesel är nödvändigt i Europa för att nå ner till ett snittutsläpp på 95 gram per km men ingen vågar kliva fram och prata om hur länge vi ska ha dieselmotorer eller om syntetisk diesel eller biodiesel ens är ett alternativ.

Kanske beror en del av oviljan att prata diesel om att Paris tillhör de städer som vill förbjuda dieselbilarna…

 

Motorsporten

Kommentar: Många biltillverkare lastar in massor med pengar i motorsporten men få plockar hem satsningen under en bilsalong. Visst, Audi försökte när de presenterade nya Audi Sport-divisionen – ett sätt att försöka kopiera Mercedes framgång med AMG fast i mindre skala – men varför utnyttjade varken Audi eller något annat märke alla de världsstjärnor de har på lönelistan.

En Lewis Hamilton, en Mattias Ekström, en Felix Rosenqvist eller en Thierry Neuville hade lyft vilken presentation som helst.

Självkörande bilar

Det kanske allra hetaste de senaste åren var inte alls lika mycket i fokus den här gången. Inte så mycket grafik, inte så mycket stora ord. De flesta verkar ha förstått hur svårt det här är och att det krävs tydligare styrning från myndigheterna innan bilindustrin kan ta nästa steg.

Till att börja med handlar det om att ett beslut måste tas inom eu där biltillverkarna tillåts ta över ansvaret från föraren. Först när det är bestämt kan bilindustrin gasa igen.

De som inte var där

Kommentar: Visst märktes det att märken som Volvo, Ford och Mazda inte var på plats. Det fanns en hel del tom monteryta och jag tycker också att det var något förre journalister på plats. Ett märke som BMW höll en märkligt låg profil och ska vi vara ärliga så var det få riktigt stora bilnyheter.

Inte ens de franska tillverkarna orkade med det där lilla extra. Paris-salongen får akta sig om den inte ska bli en parantes mellan Frankfurt och Genève.

Lämna ett svar