Stöldliga härjar – letar efter BMW och Audi

Polisen misstänker att organiserade ligor ligger bakom stölderna av bildelar. Ligorna arbetar över hela landet, men framförallt är det bilägare i storstadsområden som drabbas.

Bara mellan 8 januari och 12 april i år skedde cirka 1 000 stölder av bildelar i Stockholms län vilket är fler än under hela förra året.

Polisen misstänker att delarna säljs vidare på andrahandsmarknader utomlands för att monteras i krockskadade bilar. Täby utanför Stockholm är hårt drabbat med 21 procent av stölderna hittills i år.

– Stölderna är ett stort problem som vi måste komma till rätta med på alla sätt det går, säger Per Åkermark, i Täby lokalpolisområde, och fortsätter:

– Vi jobbar tillsammans med grannsamverkansgrupper och boende lokalt med att sprida brottsförebyggande information samtidigt som vi finns mer ute i både civila och vanliga polisbilar.

LISTA: 11 fräcka bilstölder – så slog tjuvarna till

Rekar i hyrbilar – slår till på natten

Tjuvarna kommer nästan alltid och rekognoscerar innan stölderna, ofta i hyrbilar för att smälta in. Stölderna utförs sedan i regel mellan klockan två och fem på natten. Stöldräderna är organiserade och ligorna tar område för område – ena natten kan det vara Sollentuna, andra natten Ekerö.

Bland de mest begärliga delarna finns, som sagt, rattar och airbags men även navigationsutrustning är populärt att stjäla.

Stöldgodset göms ofta i terrängen nära brottsplatsen. Därflr är det viktigt att bilägarna som utsätts för stöld så fort som möjligt kontaktar polisen. Då ökar chanserna att hitta stöldgodset.

Ser du ett pågående bilinbrott ska du ringa 112 och – om det är möjligt – fotograferna tjuvarna. Men det bästa är naturligtvis att ”mota Olle i grind”.

Köpa ny bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar