Slog världsrekord sex gånger – nu säljs bilen

Nu har ägaren lagt ut bilen till försäljning och med all säkerhet kommer många bilsamlare att lockas. Denna 1952 Buick Riviera är både unik och spektakulär.

Sex världsrekord

Den hade från början namnet Super Riviera. Namnet ”Bombshell Betty” fick den amerikanska bilen efter att ha satt nytt hastighetsrekord hela sex gånger. Som mest har bilen varit upp i 266,7 kilometer i timmen.

Att sätta så många världsrekord kräver naturligtvis en motor långt utöver det vanliga. Under huven på den amerikanska skapelsen i råstål sitter en 340 hästkrafters åttacylindrig motor på 5,2 liter – hämtad från en 1950 Buick Roadmaster.

Även mycket annat på detta exemplar av 1952 Buick Riviera kommer från andra bilar. Exempelvis är den dynamiska fronten från en 1968 Chevy Van medan den bakre kommer från en 1973 Ford Thunderbird.

”Bombshell Betty” kommer också med en tidig 60-tals Borg Warner T-10 manuell fyrväxlad växellåda. Kopplings- och bromshydrauliken kommer från Wilwood.

 LÄS MER: Den unika Porschen framkallar glädjetårar

”Liknar något från Mad Max”

I annonsen liknas bilen vid en blandning av Frankenstein och Mad Max – häftigt värre. Men även Batman/Läderlappen kunde ha nämnts.

”Bombshell Betty” har nämligen en verklig Gotham City-stil (alltså Batmans hemstad). Bilen fick sin karakteristiska stil sedan Jeff Brock, ingenjören bakom projektet, tog av taket och sänkte det med ”8”.

Den som hoppas kunna göra anspråk på denna spektakulära bil måste ha en tjock plånbok. Ägaren vill ha 1 657 000 kronor – det är i samma prisklass som för fartfantomen 2016 Porsche 911 Turbo S.

Smakar det så kostar det…

För den som är intresserad av att ge sig in i budgivningen och vill veta mer om detta exemplar av 1952 Buick Riviera finns detaljer om bilen utlagda på auktionssajten duPont Registry.

 Sugen på en ovanlig bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar