Så väljer du bäst amorteringstid

Hur snabbt du kan betala av ditt billån avgöras naturligtvis av vilka marginaler du har i din budget varje månad. Men ju snabbare du kan betala av bilen, desto billigare kommer den totala kostnaden för lånet att bli.

Swedbanks Arturo Arque råder bilköpare att amortera av hela bilen på fem år. Men han vet också att ekonomin inte alltid tillåter en sådan snabb avbetalningsplan.

– Då ska du minst amortera den summa som motsvarar bilens värdeminskning, säger han.

Fabian van Beirs, affärsområdeschef på MyLoan, är inne på samma linje.

– Försök att tajma återbetalningstiden så bra som möjligt med värdeminskningen på bilen. Det här är framför allt viktigt om man belånar bilen till hundra procent, för att man ska slippa åka på ett restvärde, säger han.

Lånet bör inte vara större än bilens värde

Med andra ord – den dag du ska sälja, eller om bilen skulle gå sönder, vill du inte att lånet ska vara större än bilens värde. För då står du där med ett lån som fortfarande ska betalas men utan att ha någon bil.

Det här rådet gäller för alla men den som har en budget med små marginaler kan ge sig själv mer utrymme genom att ändå välja en längre amorteringstid.

– Då får du mer valmöjligheter. Även om lägsta amortering är 1500 kronor kan du amortera 4000 kronor per månad, eller hur mycket du själv vill, det kostar inget extra . Men den dag det du råkar ut för oförutsedda utgifter kan du välja att amortera minsta möjliga belopp och slipper hamna i skuldfällan, det vill säga att du inte har råd att betala ditt lån, säger Fabian van Beirs och tillägger:

– Det kan också vara bra att tänka på att ju mer du kan betala av från början, desto billigare kommer kostanden för lånet att bli.

Ha koll på totalkostnaden

Att äga en bil innebär som bekant också fler kostnader än bara ränta och amorteringar, så det gäller att ta höjd även för det.

– Väljer du en längre amorteringstid blir din månadskostnad lägre och det kanske är bättre för din ekonomi just nu. Det kostar att hålla bilen i gång också. Det viktiga är att du är medveten om att den totala kostnaden för lånet blir högre ju längre återbetalningstid du har, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

LÄS OCKSÅ: Billån – 12 viktigaste sakerna att tänka på

Lämna ett svar