Så är nya säkerheten i Volvo V90

Den första stora säkerhetsnyheten i XC90 var ett system som ska förhindra kollisioner när bilen svänger vänster. Tekniken kan då detektera ett mötande fordon och slå på bromsarna om föraren inte upptäcker faran.

Den andra världsnyheten som Volvo presenterade i XC90 var ett system som skyddar personer i bilen mot skador om bilen skulle köra av vägen. Säkerhetsbältena sträcks för att hålla förare och passagerare i position. För att förebygga ryggskador finns en ny funktion i stolarna som absorberar vertikal energi om bilen skulle landa hårt utanför vägen.

I samband med XC90 tog Volvo också ett viktigt steg mot självkörande bilar genom att lansera systemet Pilot Assist, en funktion som kan ta över kontrollen av styrning, gas och broms i tät trafik på motorvägen.

Mest Zlatan i nya Volvo-filmen – se den här!

Säkerheten från XC90 har utvecklats vidare

När nu S90 och V90 gör entré har de ärvt alla säkerhetssystem från XC90. Men de har utvecklats visare. Till exempel har City Safety, ett system som upptäcker hinder och som kan bromsa när det behövs, uppdaterats till S90/V90. Systemet har nu något som kallas Large animal detection – bilen kan alltså se och känna igen stora djur som hästar, älgar och hjortdjur. När bilen detekterar ett djur varnas först föraren. Och om det behövs ska systemet också kunna bromsa för att undvika en kollision. Enligt Volvo fungerar Large animal detection både i ljus och i mörker.

En annan nyhet i S90/V90 är att Pilot Assist nu fungerar i hastigheter upp till 130 kilometer i timmen. Bilen styr, gasar och bromsar själv, och behöver inte längre följa en bil framför. Föraren måste dock fortfarande hålla händerna på ratten för att markera sin närvaro, på samma sätt som i till exempel Mercedes E-Klass.

S90/V90 har också utökat sin säkerhetsteknik med en så kallad avkörningsbegränsare. Här uppfattar systemet om det finns risk för att bilen är nära att köra av vägen. Den automatiska styrningen griper då in och håller bilen på vägen.

Slå till på en ny V90? Se vad du kan få för din V70 här

Lämna ett svar