Renault Koleos – här är den nya stora suven

Efter framgångarna med kompaktsuvarna Kadjar och Captur satsar Renault på en ny version av suven Koleos. Den franska biltillverkaren har valt att behålla namnet, trots att dagens Koleos som funnits i snart tio år, inte rosat marknaden.

Den nya och större Koleos kommer att ha världspremiär på den internationella bilmässan i Peking nu på måndag. Den blir storebror till Kadjar, liksom Nissan X-Trail är till Qashqai. Men medan X-Trail är sjusitsig är Koleos det inte. Nya Koleos delar plattform med just Qashqai och X-Trail, men även med Kadjar, Escape, Talisman och Mégane.

LISTA: 10 bästa suvarna i olika prisklasser – budget till lyx

Stora likheter med nya Talisman

Utseendet på nya Koleos påminner inte så mycket om lillebror Kadjar. I stället är dess likheter stora med nya mellanklassbilen Talisman. Bland annat den bredare grillen och strålkastarna med sina underliggande DRL-ljus är utformat som på Talisman.

Nya Koleos är designad och utvecklad för en global marknad. Renault räknar med att bilen ska hjälpa till att öka företagets marknadsandelar på den internationella marknaden, vilket inkluderar den kinesiska där Renault tidigare i år startade upp en fabrik i staden Wuhan.

Men framförallt ska nya Renault Koleos spela en nyckelroll i Renaults offensiv med lanseringar av tio modeller runt världen.

Lanseras först i Kina

Nya Renault Koleos kommer först att gå ut till försäljning i Kina innan det är dags för den övriga världen. I Kina kommer nya Koleos att ha ett urval av två fyrcylindriga bensinmotorer: en 2,0-liters på 150 hästkrafter och en 2,5-liters klassad för 186 hästkrafter. Det går att välja antingen en 6-växlad manuell växellåda eller en automatisk.

När nya Koleos börjar säljas i Sydkorea blir det troligen inte som Renault utan som Samsung. Detta för att gamla Koleos heter Renault Samsung QM5.

Till Europa kommer nya Koleos nästa år. Då med olika specifikationer och drivlinor. Produktionen för de internationella marknaderna kommer förmodligen att ske på Renault Busan-fabriken i Sydkorea.

Köpa Renault? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar