Regeringen vill se tydligare märkning av bensin

Gröna Bilister har drivit kampanjen ”Jag vill veta” som handlar om att man vill se mer konsumentinformation vid bensinstationer. De anser att kunder bör veta var bränslet kommer ifrån, av vilka råvaror den tillverkats, hur stor är klimatpåverkan, etcetera.

Nu har de fått ett genombrott.

Karin Svensson Smith (Mp), ordförande i Trafikutskottet, har meddelat att regeringen förbereder ett lagförslag om drivmedelsmärkning vid pump. Klimatpåverkan, andelen förnybar råvara och hållbarhetsinformation ska anges.

– Det börjar bli uppenbart att bolagen inte har viljan att redovisa all information de har på ett enhetligt, lättillgängligt sätt, säger Per Östborn i ett pressmeddelande.

– Behovet är stort av en standardiserad märkning vid pump.

 LÄS MER: Volkswagens nota för dieselskandalen växer

Inte helt nöjda

Gröna Bilister är dock inte helt nöjda med förslaget utan hade gärna sett att ursprungsmärkning införts.

– Men informationen som ges om ursprungsländer och råvaror måste vara enkel att ta till sig, trots att frågan är komplex. Det viktigaste är att märkningen väcker oss konsumenter och får oss att söka fördjupad kunskap som i förlängningen påverkar våra val av fordon och drivmedel, säger Per Östborn.

Motpartens, dvs. drivmedelsbranschens, främsta invändning mot märkning av ursprungsland är det saknas ett internationellt system för att spåra oljan till dess källa.

Skulle öka trycket

Gröna Bilister anser dock att en märkning är meningsfull och att biodrevmedel och el redan är spårbara och en märkning med ”ursprung okänt” skulle troligtvis öka trycket på branschen att spåra källan.

– Vi tror att en märkning där informationen till en början är ofullständig är nödvändig för att till slut få fram fullständig information, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister i pressmeddelandet.

– För att vi ska söka och finna ny kunskap måste vi först bli medvetna om att vi saknar den.

 Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar