Rallycross borde vara OS-gren

Det finns inte så många sporter där Sverige dominerar så tydligt som i rallycross. Vi har tappat mark i speedway och isracing och inte ens i bandy kan vi vara riktigt säkra på VM-final mot Ryssland.

Därför ska vi njuta så länge det varar.

Mattias Ekström, Johan Kristoffersson, Timmy Hansen, Robin Larsson och Anton Marklund ligger på topp-tio inför helgens deltävling i franska Loheac. Vi kan för en stund glömma att dubbla världsmästaren och den som leder just nu är från Norge. Det handlar förstås om omöjlige Petter Solberg som biter sig fast i toppen på ett imponerande sätt.

Om två veckor kommer VM-serien till Barcelona och rallycross försöker sig på samma trollerinummer som speedway redan provat, att ta sporten närmare publiken.

I Sverige finns färdiga planer på ett rallycross-event på Friends Arena, allt som saknas är ”bara” en medfinansiär då varken arenan eller Volkswagen orkar ta hela kostnaden på egen hand.

Tills de planerna blir verklighet får vi hålla tillgodo med Solvalla där det i helgen också körs rallycross.

Är det någon motorsport som ska lyckas ta sig innanför stadsmurarna så är det rallycross och jag skulle inte ha något emot att se grenen på ett OS. För varför släpps aldrig motorsporten in i OS? Rallycross är enkelt att arrangera och kan också spridas över världen.

***

I F1 handlar det mer och mer om Max Verstappen och hans farliga körning. Det liknar Schumacher/Senna och precis som de två giganterna tillåts Verstappen att köra över gränsen. Elaka tungor säger att Heinekens mångmiljonavtal med F1 är en anledning till att internationella bilsportförbundet ser mellan fingrarna med holländaren. Och det är såklart det är så, eller att Verstappen ser sin chans nu med holländare i en bra position bredvid domare och regelmakare. Tyvärr är idrottens värld precis så cynisk.

***

Jag hade för övrigt fel om var Felix Rosenqvist tävlade förra helgen men en bra grundregel är att vår nya världsstjärna alltid tävlar. Nästa helg ska det i alla fall bli DTM för Felix – på Nürburgring.

***

Det såg så väldigt bra ut för Minnesota Vikings men så gick QB Teddy Bridgewater sönder på träning och nu verkar säsongen körd. I söndags öppnade Vikings sin nya jättearena US. Bank Stadium var både vacker och spektakulär. Där skulle det passa att köra rallycross.

***

Volvos samarbete med Uber fick stora rubriker men det var inte samma drag runt Ubers deal med Nissan och BYD om 100 elbilar till London.

***

Alexander Steen blir ambassadör för Bridgestone och speciellt deras nya dubbdäck Noranza. Synd för Steen och Bridgestone att en axelskada tvingade St Louis-stjärnan att tacka nej till World Cup.

***

Felipe Massa lämnar F1 efter säsongen. Det här lär sätta fart på övergångarna mellan teamen och Marcus Ericsson finns bland de namn det snackas om för att ta Massas plats hos Williams.

Byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar