Rabatten slut – Teslas Model 3 blir dyrare

Grundpriset 35 000 dollar och bilar till de första kunderna i slutet av 2017.

Det var två löften som Tesla Motors vd Elon Musk gav när han stod på scenen och visade upp den nya bilen i fredags morse, svensk tid. Båda ifrågasätts nu.

Musk överraskades av den stora efterfrågan på bilen och frågan är hur Tesla ska lösa sin produktion och sina leveranser. Tesla Motors hade räknat med att växa från drygt 50 000 levererade bilar 2015 till tio gånger så många runt 2020 från fabriken i Fremont, Kalifornien.

LÄS OCKSÅ: Berggren svarar upprörda Tesla-vänner

Flera farhågor om lanseringen

Men flera bilexperter och branschbedömare är nu skeptiska. Här är farhågorna:

1. Priset på Model 3

Det låga priset på 35 000 dollar lockar och därtill har flera kunder i USA räknat med en rabatt på 7500 dollar. Men rabatten ges bara till de 200 000 först sålda bilarna – sen skalas rabatten ner efterhand för att sluta på noll. Tesla Motors har inte redovisat hur många av de orders som lagts på nya Model 3 som kommer från USA men alla är övertygade om att rabatten kommer att ta slut redan framåt 2018. Flera av de som nu betalat 1000 dollar i handpenning på en bil de trott kostat 35 000 dollar plus tillval kommer att bli betydligt dyrare utan rabatt. Snittpriset på de första Model 3 som säljs väntas nå en bit över 40 000 dollar med de tillval som väntas sälja mest.

Det finns ännu inga uppgifter om några priser utanför USA.

2. Leveransvärdet

Elon Musk och Tesla Motors har ännu inte klarat en enda deadline som lagts. Model X blev två år försenad sedan Tesla fått problem med de speciella bakdörrarna. Model 3 är en till synes enklare bil och ska inte behöva bli försenad på samma sätt. Men redan nu tror många att leverans i slutet av 2017 är alldeles för tidigt.

3. Batterierna

För att få ut så många Tesla Model 3 som lovats måste Elon Musks stora batterifabrik Gigafactory snabbt, snabbt nå maximal produktionstakt.

4. Ekonomi

Elon Musk har hävdat att Tesla tjänat pengar på varje såld bild hittills men att alla pengar gått tillbaka till utveckling av Model 3. Men oberoende branschbedömare pekar på att Tesla kommer att behöva bygga en ännu billigare bil än Model 3 för att nå de stora försäljningsvolymerna. Under fjärde kvartalet 2015 gjorde Tesla Motors en förlust på 320 miljoner dollar, eller motsvarande 2,8 miljarder kronor, enligt branschsajten autonews.com En förklaring för förstås en massiv utveckling av Model 3 och att produktionen ska ökas.

En kamp mot klockan att få ut bilarna

För Elon Musk handlar det nu om en kamp mot klockan för att göra få ut bilarna tid så att Tesla Motors ska kunna börja tjäna pengar. Musk har också lovat flera modeller på samma plattform som Model 3. Det pratas redan om en mindre suv och en ännu billigare instegsbil.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar