Porsche Cayman 718 S är lätt att älska

När Volvo bestämde sig för att skrota alla sex- och åttacylindriga motorer genomförde de en massiv pr-kampanj. Så ni kan tänka er hur Porsche förberett sig på lanseringen av en serie turbomatade maskiner i sina sportbilar.

Anledningen är förstås att få ner förbrukningen och fortfarande kunna presentera prestanda i världsklass. Ni har redan läst min kollega David Jakobssons reportage om de nya 911-bilarna och hur de klarar sig med turbomotorer.

Lyder minsta rattutslag

Jag åkte till Malmö för att krypa ner i en Porsche Cayman 718 S. Från centrala Malmö gick testslingan söderut mot Trelleborg och kustvägen innan jag svängde norrut och via Marsvinsholm nådde Sturup Raceway – racerbanan som ligger precis vid flygplatsen.

Väl på banan fick vi tillfälle att verkligen testa gränserna och upptäcka att nya Cayman inte alls bara handlar om det som finns under motorhuven.

Styrningen har hämtats från 911 Turbo och ska vara tio procent mer direkt – hur man nu kan mäta det. Ute på banan är det ändå väldigt lätt att placera bilen, något som verkligen behövs på den knixiga Sturup Raceway. Jag sätter hjulen där jag vill ha dem och dit styr också bilen. Det är inga problem att pressa in bilen i kurvorna även under hård inbromsning och bilen lyder minsta styrvinkel även under acceleration och över de två krönen.

 BETYG+BILDER: Så bra är Porsche Cayman 718 S i 10 kategorier

Vassare än vanliga versionen

Vi provar de olika körlägena – som du ställer in på den snygga knappen på ratten, mycket F1 över det – och märker hur bilens styvare inställningar passar den kuperade banan perfekt.

Ute på landsvägen och de små vägarna runt Sturup är det också nyttigt med en direkt och perfekt styrning. Jag flyter fram och tänker att det här är så nära att köra motorcykel man kan komma i en personbil.

Från Malmö till Sturup och på banan kör jag 718 S men jag provar också en vanlig 718. Skillnaden är att S-versionen har en 2,5-litersmotor på 350 hästkrafter och 718 nöjer sig med två liter och 300 hästkrafter.

Skillnaden är större än så, anser jag. Där 718 S blir rapp och aggressiv i sportläget blir 718 bara mer högljudd. Det händer inte så mycket.

Här börjar jag förstå lite av kritiken Porsche fått för de nya motorerna. Vissa tycker att Porsche överarbetat motorn och att den bara blir kaxig och inte så välbalanserad. Jag tycker att kritiken är väl hård men visst känns en 718 lite för mesig i ren prestanda – även om det låter mycket.

 BETYG+BILDER: Så bra är Porsche Cayman 718 S i 10 kategorier

Sofistikerad och exklusiv design

718 S fungerar bättre även om jag i sport plus-läget gärna hade sett lite mer ljud från motorn vid avslag, som jag fick i bland annat 911 Targa. Det gör inget om motorn bluddrar lite mer, det är bara skönt.

Jag kör också 718 med sjustegad manuell låda och förstår inte vitsen alls. PDK-lådan med paddlar på ratten är ett bra mycket bättre alternativ.

Designen har förändrats till det bättre och speciellt bakifrån ser Cayman nu mer sofistikerad och exklusiv ut. Jag ogillar, som ni vet, små bilar som försöker vara sportbilar men här är Cayman ett undantag. Jag kan förstå att det här är ett alternativ till en större och dyrare 911.

En Cayman är lite mer för finsmakaren, för den som vill ha en maximal körupplevelse utan att behöva förlita sig på kraft i överflöd.

350 hästkrafter i en 718 S med den styrningen och den väghållningen bäddar för många underbara mil på en racerbanan eller kurvig landsväg.

 Sugen på en Porsche Cayman 718 S? Se vad du kan får för din gamla bil här

Lämna ett svar