Poliskrisen finns även på våra vägar

Expressens stora serie ”Poliskrisen” berättar om brist på poliser och polisinsatser runtom i Sverige. Det är en alarmerande läsning och en nyttig påminnelse om vad som händer när vissa samhällsfunktioner slutar att fungera. Om hur små samhällen förvandlas till otrygga och mer eller mindre laglösa platser.

Samma poliskris finns också utmed våra vägar. Trots mycket prat om olika satsningar på att komma tillrätta med allt från fortkörning till rattonykterhet blir det allt färre välutbildade poliser som kan ingripa i trafiken.

Det brukas inom polisen heta att all grov brottslighet har en koppling till bilar och trafik. Olika former av bilstölder och bilbedrägerier döljer ofta grövre brottslighet och det är givet att våra brottslingar använder bilar och lastbilar för att förflytta sig och olika former av olagligt gods.

En knarklangning finns förr eller senare på vägen.

Människohandel finns där på våra Europavägar.

Eftersökta personer kan upptäckas när de sitter i bilar.

Början på att lösa grövre brottslighet

De allra enklaste formerna av nykterhetskontroll eller körkortskontroll kan vara början på en lösning av de mest komplicerade och eller grova brotten.

Om de görs.

Men om det blir färre poliskontroller utmed våra vägar kan också brottslingarna röra sig fritt och riskfritt.

Från en välunderrättad källa får jag bekräftat det som pågått i flera år: de mest erfarna och utbildade trafikpoliserna blir allt färre. De gamla rävarna som visste hur det fungerade i trafiken går i pension och kunskapen fylls inte på. Polisen får allt mer att göra och specialistkunskapen går förlorad. Trafikpoliser som effektivt kunde stoppa trafikfarliga bilar och lastbilar finns inte längre, eller de blir i alla fall färre.

Resultatet blir en otryggare och farligare trafikmiljö med allt fler och allt farligare fordon.

Spara på trafikpolisen är dumsnålt

Den tunga trafiken på vägarna tillsammans med rattonykterheten är det som i dag ligger bakom de flesta av våra allvarligaste olyckor. Vi kan prata om Nollvisionen hur mycket vi vill och vi kan bygga hur många mil mitträcken som helst utan att i praktiken sänka olyckstalen speciellt mycket.

Det som från och med nu verkligen kommer att ge effekt är att få nyktrare förare och trafiksäkrare fordon och förare på vägarna. Och för att klara det behövs det fler välutbildade trafikpoliser som får ägna sig åt rätt saker.

På köpet kommer vi den grova brottsligheten på spåren på ett enkelt och smidigt sätt.

Att spara för mycket på polisen och trafikpolisen är – just det – dumsnålt.

Lämna ett svar