Polisens super-app nya vapnet mot brott

Den nya mobilappen ”mPMF” visar direkt om det finns något avvikande med det kontrollerade fordonet. Exempelvis om det är obesiktigat, oförsäkrat eller efterlyst. Det syns också om registreringsskylten anmälts stulen.

Bilägarens foto hämtas automatiskt från passregistret och då går det direkt att avgöra om det är ”rätt” person i bilen. I appen går det också att se om bilägaren är efterlyst eller misstänkt för något brott.

Appen är inte bara ett effektivt vapen mot brottslighet. Det snabbar på och förenklar dessutom polisens arbete. Istället för att ta omvägen via radiocentralen kan den enskilda polisen – direkt via sin smarta mobil – få fram alla nödvändiga uppgifter om fordon och dess ägare.

LISTA: 10 vårtecken i trafiken vi hatar – plågorna är tillbaka

Används mest i trafikkontroller

Appen kommer framförallt att användas i samband med trafikkontroller. I dem fastnar långt ifrån bara rattfyllerister och fortkörare. Trafikkontrollerna är mycket effektiva för att fånga in en mängd andra brottslighetstyper, exempelvis inbrottstjuvar och efterlysta personer.

De yrkeskriminella blir också mindre benägna att röra sig på vägarna om de vet att risken för att gripas är stor. Dessutom upptäcker polisen en hel del fordon med olika brister samt drogpåverkade förare.

Polisen vill även kunna införa appar av ”mPMF”-typen när det gäller att skanna körkort och utfärda fortkörningsböter.

– Polisen har också efterfrågat en ”tjänstekamera” för att dokumentera bevis, som direkt kan överföras på en central server, säger Pernilla Stridh, en av cheferna på Polisens IT-avdelning.

IT-avdelningen håller även på att utveckla ett chattverktyg för att poliserna bättre ska kunna kommunicera med varandra.

Så nästa gång du ser en polis med mobilen i högsta hugg ska du inte räkna med att det är facebook som uppdateras. Istället kan det vara du och din bil som kollas upp.

Byta till bättre bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar